Fotoğraf Makinesi için En Uygun Hafıza Kartı Satın Alma Rehberi

10 Eylül 2021

Hafıza kartları konusunda kafanız mı karışık? Hangi hafıza kartının hangi durumda, hangi makinede kullanılacağını bilmiyor musunuz? Class 2 SD ve Class 10 SDHC hafıza kartı arasındaki farkın ne olduğundan emin değil misiniz? O zaman bu yazı sizin rehberiniz olacak.


Hafıza kartlarını kendi kategorilerine ayırdık ve herhangi bir hafıza kartının ödeyeceğiniz ücrete değip değmeyeceğine karar verebilmeniz için hız jargonunu basitçe anlayabileceğiniz şekilde anlattık. Hafıza kartı sektörü bazen aşırı karmaşık görünür, ancak bu yazıdan size kalacak tek bir şey varsa, o da: görüntü kalitesi hafıza kartı seçimlerinizden hiç etkilenmez. Bir süpermarketten alacağınız 10TL'lik bir SD kart ile Lexar, SanDisk veya Sony’nin son nesil hafıza kartlarından alacağınız sonuçlar arasında bir fark yoktur. Ancak ucuz kart, daha yavaş çalışması, daha az güvenilir olması, daha az yedekleme önlemine sahip olması, farklı bileşenlere sahip olabilmesi ve ihtiyaç halinde bilgileriniz kaybolursa recover işleminin zorluğu nedeniyle, akıllıca bir seçim olmayacaktır.

Hafıza Kartı Çeşitleri

SD (Secure Digital) Hafıza Kartları

SD Hafıza Kartları SD hafıza kartlarını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al en yaygın bellek kartı türüdür. Dijital kameraların çoğuyla uyumludurlar.

SDHC (Secure Digital High Capacity) Hafıza Kartları

SDHC Hafıza Kartları SDHC hafıza kartlarını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al bir çeşit SD kart olmakla birlikte daha yüksek bir kapasiteye sahiptir. Normal SD kartlar 2GB’a kadar çıkarken SDHC kartlar 32GB’a kadar kapasiteye sahiptir. Bir SDHC kart fotoğraf makinenize sığabilir fakat, makineniz SDHC teknolojisinden önce üretilmişse, kartınız makinenizce tanınmayacaktır.

SDXC (Secure Digital Xtra Capacity) Hafıza Kartları:

SDXC Hafıza Kartları SDXC hafıza kartlarını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al bir çeşit SD kart olmasına rağmen çok daha fazla kapasiteye ve çok daha hızlı veri işleme özelliğine sahiptir. Maksimum kapasiteleri 2TB’tır. SDHC kartları gibi kameranızın slotuna uygun bir yapıya sahip olsa da henüz yeni bir teknoloji olduğu için cihazınız kartınızı tanımayabilir. Bu yüzden almadan önce kontrol etmenizde fayda vardır. Ayrıca bilgisayarınızın da SDXC kartları ile uyumlu olabilmesi için exFAT dosya sistemini okuyabilmesi gerekir. Günümüzde Linux, Windows 7,Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Mac OSX (Kar Leoparı) ve Microsoft Windows’un bazı eski versiyonları da exFAT ile uyumludur.

CompactFlash (CF) Hafıza Kartları

Compact Flash Hafıza Kartları Compact Flash kartları resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al , çok yüksek depolama kapasitesi ve hızlı işlem süresi sunar. İlk olarak SanDis tarafından 1994 yılında tanıtıldı ve yaygın olarak kullanıldı, ancak günümüzde sadece bazı gelişmiş DSLR’lar da bulunur. 2015 yılında Canon, yeni yüksek çözünürlüklü video kamera serisinde kullanılmak üzere kayıt ortamı olarak CompactFlash’ı seçti.

Micro SD Hafıza Kartları

Micro SD Hafıza Kartları Micro SD hafıza kartlarını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al başlangıçta cep telefonlarında görüntü depolamak için gayet popüler bir yöntemdi. Fiziksel olarak en küçük boyuta sahip ticari kartlardır ve 15*11*1mm ölçülere sahiptirler. Ancak 2GB’a kadar depolama sağlayabiliyorlardı. Mikro SDHC sürümleri ise 4GB-32GB arasında daha büyük dosyaları depolayabilirler. Mikro SD kartlar artık GPS sistemleri ve MP3 çalarların yanı sıra az miktarda kompakt makine modelinde görülmektedir.

XQD Hafıza Kartları

XQD Hafıza Kartları XQD hafıza kartlarını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al yaklaşık olarak SD kart boyutunda fakat CF kartların çok daha üzerinde performansa sahip yeni nesil hafıza kartlarıdır. Öyle ki XQD hafıza kartlarının en alt modellerinde dahi 100mb/sn üzeri veri yazma mümkün. XQD modellerde veri transferi 500mb/sn dayandı.

Memory Stick Duo Hafıza Kartları

Memory Stick Duo Hafıza Kartları Sony dijital fotoğraf makineleri tarafından piyasaya sürüldü ve halen kullanılmaktadır. Çoğu Sony kamera artık SD kartlarla da uyumlu çalışabilmektedir.

Multi Media (MMC) Hafıza Kartları

Multi Medya Kartları, SD kartlarla aynı fiziksel görünüme sahiptir; ancak erişim kilidi bulunmamaktadır. SD kartlara bir alternatif olarak kullanılabilir. Aktarım oranları daha düşük olmasına rağmen çoğu fotoğraf makinesi ile uyumludur.

UHS-II Hafıza Kartları

UHS-II standart SDHC / SDXC kartları kısa süre önce SanDisk tarafından piyasaya sürüldü ve daha hızlı aktarım ve 250MB/s’ye kadar yazma hızlarını hedefledi. Sandisk Extreme Pro hafıza kartları kameradan gelen büyük hacimli RAW dosyalarını ve HD video dosyalarını depolamak için üretildi. Fiyatları ise 200-700 tl arasında değişmektedir.

CFast 2.0 Standard Hafıza Kartları

2012'de CompactFlash Derneği CFast 2.0 Standart'ını ilan etti ve günümüz kart standartlarının iki katından daha fazla okuma ve yazma hızını vaat etti. Eylül 2013’te SanDisk, 450 MB/s’ye kadar okuma hızları ve 350 MB/s’ye kadar yazma hızı vaat eden dünyanın en hızlı hafıza kartı olarak ilk CFast 2.0 Hafıza Kartlarını CFast hafıza kartlarını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al piyasaya sürdü.

Hafıza Kartı Okuyucuları

Her aygıtınız için bir USB kablosunun etrafından dolaşmak istemiyorsanız, verilerinizi bilgisayara aktarabilmeniz için bir hafıza kartına ihtiyacınız olacaktır. Yukarıdaki hafıza kartlarının her biri için ayrı kart okuyucu bulabilirsiniz. Hatta bazılarını USB Flash disk olarak da kullanabilirsiniz. Ancak bazı yazıcılar veya bilgisayarların dâhili kart okuma yuvaları bulunmamaktadır. Birden fazla hafıza kartı kullanıyorsanız Hafıza Kartı Okuyucular Hafıza kartı okuyucularını resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Satın Al yatırım yapmaya değer. Günümüzde en gelişmiş hafıza kartı okuyucusuna 35 farklı hafıza kartı takılabilmektedir.

Hangi Amaçla Kullanacaksınız?

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin Hafıza Kartları

Sadece fotoğrafa başlamak ya da fotoğrafçılık yapmak için yarı zamanlı bir hobi olarak fotoğraf çekiyorsanız, o zaman genellikle bir kart satın alırken bakmanız gereken en önemli özellik kapasitesidir. Çoğu hafıza kartı üreticisi, belirli kartta kaç resim kaydedebileceğinizi göstermek için web sitelerinde tablolar yayımlamaktadır. Farklı dosya türleri, sıkıştırma oranları ve çözünürlük her dosyanın boyutunu etkiler, bu nedenle bir karta farklı iki kameradan kaydedeceğiniz görüntü sayısı asla aynı değildir. Kompakt bir kamera kullanan ortalama giriş seviye fotoğrafçısı için 8GB ile 16GB arasında depolama alanı yeterli olduğu gibi, bu kartlar depolamanıza zarar vermeyecektir.

Profesyoneller & Yarı Profesyoneller İçin Hafıza Kartları

Meraklıları ve profesyonelleri için işler biraz daha ciddi hale geldiğinde, çoğu DSLR'ın büyük Raw dosyaları üretebileceği, HD video çekebileceği veya tek bir pozda birden fazla çekim yapabileceği göz önünde bulundurulduğunda, fotoğraf makinesinden gelen bu kadar büyük dosyaları karşılayabilmesi ve kaydedebilmesi için kartın yazma hızı büyük önem arz etmektedir (Bir kartın hızlarının nasıl hesaplandığı aşağıda açıklanmıştır. Ayrıca, tüm fotoğraflarınızı kaybetme riskini göze alamayacağınızdan, kartın ne kadar güvenilir olduğuna da bakmakta fayda var. Bu durum Ortalama Başarısız Olma Süresi (MTBF) ile ölçülür. SanDisk, hafıza kartları için 1.000.000 saatin üzerinde MTBF iddia ediyor - ortalama bir kartın başarısız olması beklenen süreden yaklaşık 115 yıl önce.

Hafıza Kartı Hızı

Hafıza kartının hızı iki nedenden dolayı önemlidir: okuma ve yazma hızları. Bir kartın okuma hızı karttan verilerin ne kadar hızlı alınabildiğini gösterir. Bu performans kart içeriğini bilgisayar gibi depolama ortamlarına aktarırken görülür. Daha yüksek okuma hızı, dosyaları bilgisayarınıza daha hızlı aktaracaktır.

Aynı zamanda USB 2.0, FireWire 800 ve USB 3.0 bağlantı türleri performansı büyük oranda etkiler. Yazma hızı, seri çekim modunda, HD video çekimlerinde veya uzun pozlamalarda çok büyük öneme sahip olan kaydetme hızını temsil eder. Yani eğer spor fotoğrafçılığı yapıyorsanız ve yüksek hızlı seri çekimler yapmanız gerekiyorsa, kesinlikle yükse yazma hızına sahip bir hafıza kartı edinmelisiniz. Veya düğün çekimleri yapıyorsanız ve dosyalarınızı RAW formatında kaydetmeniz gerekiyorsa bu durumda okuma hızı yüksek bir kart satın almalısınız.

İki Çeşit Kart Hızı

Hafıza kartınızın üstünde çeşitli şifreli işaretler ve rakamlar göreceksiniz. Bütün hesaplamalardan önce bilmeniz gereken en basit konu okuma hızının yazma hızından yüksek olduğu. Kartların çoğunda okuma hızı kısmında 133x, 200x, 300x gibi çarpan faktörlerinin olduğunu göreceksiniz. Bu "Ticari X Oranı" olarak adlandırılır ve orijinal bir CD-ROM’un sahip olduğu 150 KB/s değerinin katları olarak tanımlanır. Bu durumda çarpan faktörünü 150KB ile çarparak okuma hızını kolayca bulabilirsiniz.

Örneğin; 200X hafıza kartının okuma hızı 29.5 MB’tır. (200 x 150 = 30.000/1016 = 29.528)

Daha adil ve daha güncel bir sistem ise "Class Derecelendirmesi”dir. SD Birliği sabit bir oranın kullanılmasındansa SD/SDHC/SDXC kartlarının mutlak minimum veri aktarım hızını bulmak için bir değerlendirme sistemi hazırladı.

Bir Class 2 kart 2MB/s, Class 4 kart 4MB/s, Class 8 kart 8MB/s hızında veriyi yazabilir. Bu değerler kartın sahip olabileceği minimum performansı gösterir. Bir Class 4 SDXC kartın üzerinde 15MB/s ibaresi görülebilir. Bu rakam kartın çıkabileceği hızı gösterir fakat bu hızda performansını sürdürebileceği anlamına gelmez. "Class Derecelendirmesi" film ve video şirketlerinden gelen talep üzerine kuruldu; çünkü farklı formatlardaki ve çözünürlükteki video kayıtlarını karta kayıt yaparken belirli yazma hızları gerekiyordu. Sonuç olarak sınıf derecelendirmesinin amacı, tüketicilerin, ana cihazın kullanımı veya uygulaması üzerine minimum performans seviyesini sağlayan kartları kolayca tanımlamalarını sağlamaktır.

Flaş Aksesuarları

En Hızlı Hafıza Kartı Hangisidir?

Dünyanın en hızlı hafıza kartı haftada bir değişiyor ve şirketler kendi ürünlerinin en hızlı olduklarını iddia ediyor. Fakat bu hafıza kartları daima, sadece belirli kameralar için uyumlu ve pahalı olacak. Daha genel konuşacak olursak, piyasadaki CompactFlash kartlar 150MB/sn (1000x) hıza sahip olabilir ve çoğu fotoğraf makinesinde çalışabilir; buna karşın çoğu standart SDHC kartı şu anda 20-30MB/sn civarında performans sergiliyorlar. 250MB/s'lik yazma hızlarına sahip bazı süper hızlı UHS-II U3 SDHC kartları mevcut olsa da, bunlar tüm kameralarda kullanım için yaygın olarak mevcut değildir ve oldukça pahalıdırlar.

En hızlı kartları düşünmeden önce, fotoğraf makinenizin bu hız çılgını kartlarla uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Örneğin; Class 10 hafıza kartları mümkün olan her saniye veri aktarmaya ihtiyaç duyan film yapımcıları için gereklidir. Eğer kameranız bu hıza yetişemiyorsa boşa para vermekten öteye geçmez bu girişiminiz. Kameranızın kullanım kılavuzuna veya üreticinizin web sitesine, kameranız tarafından desteklenen en hızlı kartı öğrenebilirsiniz.

Hafıza Kartının Hızını Artırma

Kartınızı biçimlendirmek kartın yazma hızını artırmanın bir yoludur. Çoğu dijital kamerada menüden bu işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem kartta buluna bütün verileri temizler ve küçük sorunları çözer. Bu yüzden kartınızı biçimlendirmeden önce fotoğraflarınızı yedeklemeyi unutmayın.

Fotoğraflar: Depositphotos

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.