Nd Filtre Ne İşe Yarar?
Nd filtre nedir dediğimizde; doğal ışık yoğunlaştırma filtresi olarak tanımlanabilir. Natürel Densty filtrenin kısaltmasıdır. Renkleri bozmadan natürel olarak koyuluk sağlarlar. Nd filtrelerin kullanım alanı en çok manzara fotoğrafçılığında uzun pozlama çalışmalarıdır. Yoğunluk filtresi olarak da bilinen bu filtre çeşitleri parlak ışık koşullarında düşük enstantane değerleri kullanmanızı sağlar. Özellikle doğada akarsu ya da şelale fotoğraflarında en çok istenilen netice suyun tül etkisi ile fotoğraflanmasıdır. Bunu sağlayan şey ise 30 sn ya da altı düşük enstantane değerleri kullanmaktır. Ancak özellikle öğlen güneşin parlak olduğu saatlerde bu enstantane değerlerine düşmek mümkün değildir. İşte nd filtreler burada devreye girer. Doğal bir koyuluk sağlayarak çok ışık olduğu halde 30 saniye uzun pozlama yapabilirsiniz. Işık patlamaları da olmayacaktır. Nd filtre çeşitleri yoğunluk değerine göre seçilir. Nd filtreler genelde 3 stop ile 10 stop arasında yoğunluk sağlarlar. Filtreyi kullanacağınız ortamın ışık yoğunluğu ve pozlama yapacağınız süreye göre seçmeniz gerekir. Yine kategori sayfamızda bulabileceğiniz ayarlanabilir nd filtreler 3 stop ile 10 stop arasındaki değerleri tek filtre ile almanızı kolaylaştırır. Haida variable nd filtre modelleri bu amaçla rahatça kullanılabilir. Videoda daha çok tercih edilen nd filtreler ise kare nd filtredir. Dereceli olan bu filtreler degrede nd filtre olarak anılır. Kadrajınızın alt kısmı ya da üst kısmında farklı yoğunluk oluşturarak sadece gökyüzünde koyulaştırma sağlayabilirsiniz. Yıldız pozlamalarında gece çekimlerinde ışık az olsa da çok daha fazla süreli pozlamalar yapılır. 30 dakikaya kadar uzun pozlama yapılması gereken kompozisyonlarda yine nd filtre kullanma zorunluluğu oluşur. Özellikle samanyolu fotoğraflarında filtre seçimi 3 stop ya da 6 stop nd filtrelerdir. Yıldızların dönüş hareketinin fotoğrafa aktarılması için 30 dakika ya da üstünde uzun pozlamalar yapılırken doğal koyulaştırma yapılması lensin içine fazla ışık alınmasını engelleyeceğinden daha net ve keskin fotoğraflar oluşturacaktır. Portre fotoğrafçılığında açık diyafram değerleri nedeniyle patlamaların oluşmaması ve doğal bir yüz rötuşu sağlamaları nedeniyle yine nd filtreler kullanılır. Tüm bu özellikleri profesyonel fotoğrafçıların ve videocuların vazgeçemediği lens filtresi olmasını beraberinde getirmiştir.
Nd Filtre Kaç Stop Olmalı?
Nd filtrelerin yoğunluk seviyesi stop ifadesi ile belirtilir. Bu stop sayısı ne kadar enstantane durağı düşebileceğinizi ifade eder. Örneğin 3 stop bir nd filtre 3 stopluk bir enstantane avantajı sağlayacaktır. Normal şartlarda 1/60 saniye enstantane seçerek doğru pozlama sağlanacak bir ortamda 3 stop nd filtre takarak 1/8 saniye düşük enstantane kullanmanız mümkün olacaktır. Bunun için yapacağınız fotoğraf türüne ve ortam ışığına göre bu stop değerini seçmeniz gerekir. Nd filtrelerin üzerinde yazan rakamsal ifadeler markalara göre değişiklik gösterse de genel olarak şu şekilde değerlendirilmelidir. Nd filtre stop değerleri şöyledir:
-
ND 2 filtre 1 stop değeri
-
ND 4 filtre 2 stop değeri
-
ND 8 filtre 3 stop değeri
-
ND 16 filtre 4 stop değeri
-
ND 32 filtre 5 stop değeri
-
ND 64 filtre 6 stop değeri
-
ND 1000 filtre 10 stop değerinde yoğunluk sağlar.
Değişken nd filtrelerde bu değerlerin bir çoğu mevcuttur. Ancak çok hassas durumlar için tam stop değerindeki nd filtreler tercih edilmelidir. Haida nd filtreler bu stop değerlerinin en çok tercih edilen markasıdır. Hoya nd filtreler de aynı stop değerlerinde filtrelere sahiptir. Değişken nd filtrelerden Marumi vari nd filtreler de en çok satanlardandır. Tüm bu nd filtre çeşitlerini karşılaştırmalı olarak inceleyebilirsiniz. Nd filtre fiyatlarının bu kalite standartlarına göre belirlendiğini göz önünde bulundurmalısınız.