Lens Filtreleri
Lens filtreleri fotoğraf makinesi ve lensten sonra en çok ihtiyaç duyulan aksesuardır. Fotoğraf makinesi filtresi olarak anılsa da aslında lens filtre tabiri daha doğru olacaktır. Çünkü filtreler lensin önüne takılarak kullanılan lens aksesuarlarıdır. Her bir lens filtre çeşitlerinin farklı etkileri vardır. Her şeyden önce filtrenin kalitesi fotoğraf kalitesine etki edeceği için çok önemlidir. Fotoğraf makinesi ve lensiniz ne kadar kaliteli olursa olsun önüne kalitesiz bir camdan üretilmiş filtre taktığınızda ışık önce bu cam ile temas edeceğinden lensin içine girecek ışığın kalitesi düşecektir. Özellikle yansımalar bunun en bariz örnekleridir. Yine günbatımlarında fotoğraf çektiğinizde iki tane güneş görüyorsanız bu lens filtrenizin kalitesiz olduğunun göstergesidir. Bu filtreyi hiç kullanmamanız daha doğru olur. Çoğunlukla kamera filtrelerinin kalitesi göz ardı edilse de aslında fotoğraflarınızdaki netlik kaybının ve optik kusurların kaynağı bu kalitesiz lens filtreleri olmaktadır. Filtreler de lensler gibi camdan üretilirler. Lenslerin üretildiği camların optik geçirgenliği kalitesini arttırdığı gibi filtrelerin de üretildiği camın optik geçirgenliği kalitesini belirler. En iyi filtre markaları prizma camı adı verilen en kaliteli camları kullanarak Uv filtre üretirler. Bu camlar sadece lensi zararlı ışınlardan korurlar. Fotoğrafın rengine ya da kontrastına bir etkileri olmaz. Yine bu camlardan üretilen uv koruyucu filtre yansıma yapmadığı için lensin içine giren ışığı hiçbir şekilde kırmaz. Bu sayede netlikte bir azalma oluşmaz. Ayrıca hayalet görüntü denilen optik kusurlar meydana gelmez. Diğer bir filtre çeşidi olan polarize filtre de aynı camdan üretildiğinde yansımaları ortadan kaldırırken fotoğrafta aşırı kontrast ve renk değişimi sorunu yaratmayacaktır. Kaliteli prizma camından üretildiğinde gerçek koyulaştırma oranını veren diğer objektif filtresi çeşidi nd filtredir. Bu lens filtre çeşitlerinin hepsinin ve filtre setlerinin kalitesini arttıran bir başka üretim aşaması filtre camlarına yapılan çoklu kaplama işlemleridir. Laboratuar ortamında hassas optik teknolojiler kullanılarak yapılan bu kaplamalara genel olarak multi kaplama adı verilir. Bu aşamada kaliteli camdan üretilen lens filtrelerinin camları birden çok kez çeşitli elementler ile kaplanır. İşte bu çoklu kaplama işlemi filtrenin üstleneceği fonksiyona göre kalitesini en üst seviyeye çıkarır. Özellikle son yılların en işlevsel kaplama teknolojisi olan nano filtre kaplaması ışığın lens üzerinde yansıma yapmasını engeller. Yine yüzeyinde su tutmama özelliği ile lensi sıvı temasından korur. Tüm bu kalite standartlarında üretim yapan lens filtre markalarını yine kendi lenslerine filtre üretimi yapan Canon filtreleri sayfamızda bulabilirsiniz. Bu markaların tüm fotoğraf makinesi filtre çeşitleri ve filtre setlerini inceleyebilirsiniz.
En İyi Filtre Hangisidir?
En iyi filtre en kaliteli camdan üretilen ve üzerine en uygun elementler ile çoklu kaplama yapılan lens filtreleridir. Filtre kamera ile lens arasındaki renk dengesini de koruyan en önemli aksesuardır. Genelde ilk etapta bu kalite atlanabilir. Ancak kalitesiz bir objektif filtresinin neden olduğu netlik kaybı ya da renk bozulmasıyla karşılaşıldığında bu aksesuarın önemi daha net anlaşılır. Profesyonel fotoğrafçılar bu nedenlerle sadece prizma camı adı verilen kaliteli camlardan üretim yapan markaları tercih ederler. Çünkü yatırım yaptıkları yüksek maliyetli lenslerin önüne takılan filtrenin kalitesini aşağı çekmesi kabul edilir bir durum değildir. Yine bu kaliteli lens filtre markaları filtre camlarının üstüne birçok kaplama yaparlar. Multi kaplama denilen bu işlem yüksek optik teknoloji gerektirir. Lens üretimi kadar zor ve hassas olan bu üretimi ancak bu teknoloji alanında uzmanlaşmış markalar yapabilmektedirler. Gözle bu kaplamaların olup olmadığının anlaşılması güçtür. Kutu üzerinde multi kaplama yazması bunun için yeterli değildir. Bu nedenle çok uzun yıllardır sadece lens filtresi üreten en iyi filtre markalarının tercih edilmesi gerekir. Kategori sayfamızda bu teknolojiye sahip olan başta Haida filtre modelleri başta olmak üzere Hoya filtreleri ve Marumi filtreleri bulabileceksiniz. Lens filtre fiyatları bu kaliteye göre belirlenir. Tüm kaliteli filtre markalarının modellerini güncel fiyatları ile resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz. Filtreler camdan üretildiği için bu üretildikleri camın kalitesi lens filtresinin kalitesini belirler.Çünkü lensiniz ne kadar kaliteli olursa olsun.Eğer kaliteli camdan üretilmiş bir UV ,Polarize filtre kullanılmıyorsa fotoğraf ve video kaliteniz düşük olacaktır. Fotoğraf ve video tutkunlarının vazgeçilmez platformu fotografium.com’da dünyaca ünlü optik üreticisi olan BW, HOYA, HAİDA,KAİSEBERG markalarının UV Filtre, ND Filtre ve Circular Polarize Filtrelerini en uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Kullanmanız gereken filtre türüne kategorimizdeki Polarize filtre ile çekilmiş fotoğrafları, ND Filtre ile çekilmiş örnek fotoğrafları inceleyerek ve müşteri yorumlarındaki lens filtreleri tavsiyelerini okuyarak rahatlıkla karar verebilirsiniz.
Lens Filtre Çeşitleri
Lens filtre çeşitleri kullanıldıkları alana göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırmanın başında lens koruyucu filtre grubu yer alır. Uv lens filtresi adı verilen bu filtreler adından anlaşılacağı gibi öncelikle gün ışığının barındırdığı zararlı uv ışınlarından lensinizi korur. Bu koruma sadece fiziki değildir. Uv filtreler bu ışınları lensin içine girmeden hapsettikleri için doğadaki renklerin aynı şekilde fotoğrafa aktarılmasını da sağlarlar. Yine bu lens korumaya lensin darbelere ve dış ortamdaki toz, kir gibi zararları da ekleyebiliriz. Lensinizi bir yere çarptığınızda önünde uv filtre takılı bulunuyorsa lensinizin ön camı değil bu filtre kırılacaktır. Lensin maliyeti ile uv filtrelerin maliyetini karşılaştırdığınızda ise avantajını görebilirsiniz. Fotoğrafınıza ve renklere bir etkisi bulunmadığı için koruyucu uv filtreleri her durumda lensinizin önünde takılı bulundurabilirsiniz. Gerekli olduğu durumlarda kullanılacak diğer lens filtre çeşitlerinin başında ise polarize filtre gelir. Özellikle cam gibi yüzeylerdeki yansımaları önlemek maksadıyla kullanılan polarize filtreler dairesel olarak üretilirler. Her bir noktası farklı kontrast değerine sahip olan bu tip filtrelere circular polarize filtre denir. Avantajı lensin önüne taktığınızda çevirerek gökyüzüne istediğiniz kontrastı verebilmenizdir. Bir başka lens filtre çeşitleri de kare filtrelerdir. Bu filtreler de önce lensinizin çapına uygun bir tutucu filtre adaptörü bağlanarak takılır. Genel olarak 10cm x 10cm ebadında olan bu filtrelerin en çok tercih edilen çeşidi ise nd filtredir. Dairsel olarak da üretilen nd filtrelerde değişken stop değerleri bulunabilir. Ancak kare nd filtrelerde sadece üzerinde yazan stop değeri kadar koyuluk oranı bulunur. Variable nd filtrelerde 3 stop ile 10 stop arası ortam ışığının durumuna göre yoğunluğu ayarlayabilirsiniz. Kare nd filterlerde ise adaptöre istediğiniz yoğunlukta filtre takarak çalışabilirsiniz. Bu nedenle bunlara lens yoğunluk filtresi adı da verilir. Bu en çok kullanılan lens filtre çeşitlerine ek olarak bir de kadrajın üstünde ya da alt kısmında farklı yoğunluk sağlayan degrede geçişli nd filtreler bulunur. Yine renk efekti sağlayan objektif filtreleri ve ışık saçılması sağlayan yıldız filtreler gibi ışık efekti filtreleri de kullanılır. Tüm bu en iyi marka filtre modellerinden işinize uygun olanını belirlemek için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Lensin önüne takılan genellikle silindir şeklinde camdan yapılmış bu filtrelerin ışık ve renk dengeleme,koruyucu ve efekt filtreleri olarak farklı işlevleri vardır. Her objektifin çapının aynı olmaması nedeni ile her objektif için farklı çaplarda filtreler bulunur.Bu nedenle filtre satın alırken mutlaka filtreyi takacağınız objektifin çapını bilmeniz gerekir ki bu çap değeri objektifin ön kısmında yazar.Filtrelerden en çok kullanılanlar UV filtre, Circular Polarize Filtre ve ND filtrelerdir.
Polarize Filtre Ne İşe Yarar?
Polarize filtre fotoğraf ve video çekimlerinde iki nedenle kullanılır. Birincisi yansımaları ortadan kaldırmak için. İkincisi gökyüzünde ve yeşil renklerde kontrastı arttırmak için. Polarize filtreler polarizasyon sağladıkları için ışığın yüzeylerden yansıyarak tekrar lensin içine girmesini engellerler. İşte bu özellikleri sayesinde kadrajımızda cam gibi bir parlayan yüzey varsa burada yansıyan görüntüleri görmemizi engeller. Deniz ve su çekimlerinde de aynı yansımalar söz konusudur. Objektifimizi bu yüzeylere doğrulttuğumuzda suyun derinliklerini değil yüzeyindeki yansıyan görüntüleri görürüz. Ama objektif filtresi olarak polarize filtre taktığımızda bu yansımalar ortadan kalkacağından denizin derinliklerini görebiliriz. Yine vitrin fotoğrafı ya da camla kaplı bir binanın mimari fotoğraflarını çekerken camlarda diğer binaların yansımasını görmemek için kullanılırlar. Polarize filtrenin diğer bir etkisi de özellikle kadrajımızda gökyüzünün bulunduğu manzara fotoğraflarında görülür. Her saatte gökyüzünün maviliğini fotoğraflamamız mümkün olmaz. Yoğun bulutların olduğu havalarda ise beyaz alanların çoğalması nedeniyle pozlamayı kontrol etmemiz zorlaşacaktır. Bu durumlarda polarize filtre kullanmak gerekir. Bu sayede beyaz bulutlar patlamayacaktır. Yine gökyüzünün maviliği artacak ve koyulaşacaktır. Görkemli gökyüzlerinin ve koyu maviliğin bulunduğu muhteşem manzara fotoğraflarının sırrı polarize filtre kullanmaktır. Aynı durum yeşilliğin bulunduğu manzara fotoğraflarında da geçerlidir. Havadaki puslanmalar manzaramızdaki yeşil tonlarının soluk görünmesine neden olur. Polarize filtre kullanıldığında ise yeşil tonları canlılık kazanır ve yeşil renklerin farklı tonları ortaya çıkar. Burada bilinmesi gereken polarize filtrelerin normal pozlamamıza artı bir stop katacağıdır. Makinenizdeki pozlama telafisi ayarını artı değere getirerek bu farkı dengeleyebilirsiniz. Lensin önüne takıldıktan sonra dairesel olarak döndürülebilen circular polarize filreler en çok tercih edilen türüdür. Bu filtrenin her bir bölümü başka kontrast değerinde olduğundan filtrenizi döndürerek çevirerek gözünüzle görebilirsiniz. Bu sayede istediğiniz koyuluk değerini yakalayabilirsiniz. Geniş açılı lenslerde filtrenin gölgelemesi sonucu kenar kararması olmaması için ince çerçeveli olan slim filtre tavsiye edilir. Polarize filtre alırken dikkat etmeniz gereken en önemli durum kaliteli bir marka filtre tercih etmenizdir. Profesyonel fotoğrafçıların ve videocuların ilk tercihi Haida polarize filtreler olmaktadır. Optik kalitesiyle fotoğraflarınıza katkı sağlayan diğer marka da Hoya polarize filtrelerdir. Bu filtre setlerini, slim filtre modellerini sayfamızda en güncel fiyatları ile inceleyebilirsiniz. Polarize filtreler üç önemli amaç için kullanılırlar. Birincisi yansımaları önlemesi, ikincisi renklerin doygunluğunu arttırması (bu etki siyah-beyaz fotoğrafta kontrastın artması şeklinde ortaya çıkar) üçüncüsü ise yoğunluk filtresi gibi iş görmesidir. Polarize filtre, ışığın objektife giriş açısını kontrol ederek metal olmayan yüzeylerden kaynaklanan yansımaları önler. Dairesel bir hareket ile kontrol edilen filtre, her yönden gelen ışığı geçirmez, yalnızca belirli bir açı ile karşıdan gelen ışığı geçirir. Diğer yönlerden gelen ışığın engellenmesi ile yansımalar yok olur ve siz böylece bir camın arkasını veya bir ırmak veya denizin dibini fotoğraflama imkanı bulursunuz. Polarize filtre aynı zamanda yansımaları engellediği için daha zengin renkler elde edilir. Mesela gökyüzündeki beyaz renkli bulutlar daha kontrastlı görünür. İki tip polarize filtre vardır. Bunlar dairesel (circular) ve doğrusal (linear). Doğrusal yani linear filtreler daha ucuz filtrelerdir ve özellikle gökyüzünde daha etkili olurlar. Ancak dairesel yani circular filtrelerin daha homojen bir etkileri vardır. Auto focus SLR makinalarda ve spot ölçüm yapan makinalarda ölçüm hatasını engellemek ve auto focus özelliğini kullanabilmek için dairesel polarize filtre kullanımına gerek vardır.
Nd Filtre Nedir?
Nd filtre Naturel Densty ifadesinin kısaltmasıdır. Naturel olması renklerin naturel halini yani orjinalini bozmadığını ifade eder. Densty ise koyuluk ya da ışık yoğunluğunun artmasıdır. Bu tanımdan dolayı nd filtreler yoğunluk filtresi olarak da isimlendirilebilir. Kullanım alanı genel olarak yüksek ışık altında yapılacak çekimlerde uzun pozlama sürelerine çıkmaktır. Uzun pozlama genelde akarsu ve şelale fotoğraflarında tercih edilir. Bu pozlama süresi suyun tül etkisi ile fotoğraflanmasını sağlar. En sevilen manzara fotoğrafçılığı olan bu fotoğraflarda günışığının fazlalığı yüksek enstantane değerlerini kullanmamızı zorunlu kılar. Ancak suyun hareketini tül gibi görmek için uzun pozlama yani 30 saniye gibi düşük enstantaneler kullanılmalıdır. İşte bu ışık koşullarında düşük enstantene değerlerine düşmek için lensin önüne ışık yoğunluğunu yani koyuluğu arttıran nd filtreler takılır. Nd filtreler değişik ışık koşulları için farklı yoğunlukta üretilirler. Bu yoğunluk stop olarak isimlendirilir. 3 stop nd filtreler bize üç kademe düşük enstantane değeri sağlayacaktır. 10 stop nd filtreler ise fazla koyuluk sağlar. Öğlen güneşin çok parlak olduğu saatlerde ya da 30 dk gibi çok uzun sürecek pozlamalarda kullanılırlar. Yıldız pozlaması filtresi olarak 10 stop nd filtre kullanılmasının sebebi de budur. Çünkü yıldızların dönüş hareketi ve samanyolu ancak 30 dakika ya da üstü bir zamanda pozlama yapılarak elde edilebilir. Diğer kullanım alanı da portre fotoğrafçılığıdır. Özellikle gün ışığında flaş kullanıldığında yine açık diyafram değerleri kullanılamaz. Çünkü ışık fazla olduğunda açık diyafram değeri patlamalara yol açar. Ancak portrelerde arka lan bulanıklığı ancak f:1.8 ve altı diyaframlarda oluşur. Böyle ışık koşullarında yine 3 stop ya da 6 stop nd filtreler kullanılarak diyafram açık kullanılır. Bu sayede yüzde ya da parlak alanlarda patlamalar oluşmaz. Yine naturel yüz rengi bozulmaz. İşte bu fonksiyonlarından dolayı nd filtreleri çantanızda taşımanız faydalı olacaktır. Çok kısık bir diyafram değeri ve çok düşük bir enstantane kullanmamız gerektiğinde ve bu değerler makinamızda yok ise gri yoğunluk filtresi en önemli yardımcımızdır. Gri renkteki bu filtreler sensöre gelen ışığı iki veya dört stop hatta sekiz stop azaltırken renklerde değişikliğe neden olmazlar. Örnek olarak ışık çok fazla olduğu için yüksek enstantane (düşük pozlama süresi) kullanımı isteyen bir akarsu fotoğrafını bu filtreyi kullanarak düşük enstantanede yumuşatabilirsiniz. Variable ND filtereler ise değişken yoğunluğa sahip ND filtrelerdir.Bu sayede fotoğraf veya video çekilecek ortamdaki ışık yoğunluğuna göre tek filtre ile değişik stoplar kullanabilirsiniz. Filtrenin yoğunluğuna göre kaç stopluk pozlamaya etki edeceği değişkenlik gösterir. Örneğin; 2x ND filtre - 1 f stop, 4x ND filtre - 2 f stop, 8x ND filtre - 3 f stop,16x ND filtre - 4 f stop,32x ND filtre - 5 f stop 1024x ND filtre - 10 f stop ND filtreler genellikle manzara fotoğrafçılığında özellikle bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkar. Güneş ışığının çok yoğun olduğu ortamlarda ND filtre kullanarak patlamaları azaltıp, yoğun ışıklı bölgelerden daha fazla detay elde edebilirsiniz. Aynı zamanda gündüz uzun pozlama yapmak istenildiğinde de kullanılması gerekebilir. Işığın fazla olduğu ortamlarda uzun pozlama yapmak istenildiğinde beyaz bir görüntü elde edilir. Bu durumda yoğun bir ND filtre kullanarak sensöre gelen ışığı minimize edip, gündüz vakti uzun pozlama yapabilirsiniz. Ayrıca doğa fotoğrafları çekiyor iseniz yine uzun pozlama yaparak şelale çekimi, kar yağışı çekimi gibi çekimlerde fotoğrafınıza hareket etkisi verebilmeniz için yine ND filtre kullanmanız gerekecektir. Kar yağışı esnasında, karlı havada yüzeyden yansıyan ışık o kadar fazla olur ki pozlama alanı oldukça kısıtlı hale gelir. Bu etkiyi azaltmak için ND filtre kullanmak doğru pozlanmış fotoğrafı elde etmek için zorunlu hale gelmektedir. Böyle havalarda ND filtre kullanmanın bir başka artısı da daha doygun renkler elde etmenize yardımcı olmasıdır.
Slim Filtre Nedir? Ne işe yarar?
Slim filtre adından da anlaşılabileceği üzere normal filtrelere nazaran daha ince yapıda filtreler denilebilir. Camları daha ince yapıda olduğundan özellikle geniş açılarda çalışırken köşelerde oluşabilecek kararma riskini daha aza indirirler. Bu yüzden genellikle geniş açılı lenslerle yapılan manzara çekimlerinde slim filtrelerin daha kullanışlı oldukları söylenebilir. Slim filtreler yapıları gereği önlerine koruyucu kapak takmayı engellerler. Genel olarak polarize filtrelerin sürekli değil, ihtiyaç halinde, ihtiyaç duyulan çekim esnasında kullanıldıklarını düşünürsek bu durum ciddi bir dezavantaj sayılmaz. Slim filtre adından da anlaşılabileceği üzere normal filtrelere nazaran daha ince yapıda filtreler denilebilir. Camları daha ince yapıda olduğundan özellikle geniş açılarda çalışırken köşelerde oluşabilecek kararma riskini daha aza indirirler. Bu yüzden genellikle geniş açılı lenslerle yapılan manzara çekimlerinde slim filtrelerin daha kullanışlı oldukları söylenebilir. Slim filtreler yapıları gereği önlerine koruyucu kapak takmayı engellerler. Genel olarak polarize filtrelerin sürekli değil, ihtiyaç halinde, ihtiyaç duyulan çekim esnasında kullanıldıklarını düşünürsek bu durum ciddi bir dezavantaj sayılmaz.
UV Filtre Nedir? Ne İşe Yarar?
Ultra-viyole ışınlarını süzme görevi yapan UV filtrelerin, renksiz yapıları sayesinde olumsuz bir etkileri yoktur. Eğer ortamda insan gözünün göremediği ama fotoğrafı etkileyecek UV ışınları var ise bu filtre bu ışınları süzerek fotoğraf yüzeyinde sisli bir tabaka oluşmasını engellerler. Bu filtreler aynı zamanda objektifi toz,çizilme, yağlanma gibi dış etkilerden koruması nedeni ile herkesin mutlaka sahip olması gereken bir filtredir. Benzer şekilde sky light filtrelerde aynı görevi görürler. Ancak sahip oldukları hafif pembe renk nedeni ile renklerde kontrast arttırıcı özelliği vardır.