V-Log Çekiminde Kaliteli Ses Kaydı Almanın Püf Noktaları

13 Eylül 2021

Eğer yeni bir V-Log kanalı oluşturmak istiyorsanız, ya da daha önceden bir V-Log kanalına sahipseniz içeriğiniz için en iyi araçları kullanmak istemeniz normaldir. Bu yazımızda V-Loglarınız için daha iyi ses kaydı alma konusuna değineceğiz. V-Log kayıtlarında ses kaydederken temel sorunlardan biri de diyaloglar arkasındaki 'noise' denen gürültülerin oluşmasıdır. Profesyonel iş hayatında bu sorun genellikle "ses dublajı" ya da sonradan seslendirilme ile giderilir. Bunun nedeni dış çekimler sırasında dışarıdan gelebilecek ses gürültülerinin ses kaydını olumsuz etkilemesidir.

Peki siz V-Log oluştururken ses kaydınızı nasıl bir kalitede yapacaksınız? Ultra hassas mikrofonlar mı alacaksınız? Post-Prodüksiyon aşamasında gürültüleri kontrol mü edeceksiniz? Bütün bu soruların ışığında öncelikle kullanacağınız ekipmanları tanımaktan başlayalım.

Mikrofon Türleri

Mikrofon türleri içinde iki ana tür vardır. Birincisi shotgun denen kamera üzerine yerleştirilen mikrofonlar, diğeri ise yaka mikrofonlardır. Shotgun mikrofonlar genelde kamera üzerinde bulunur ya da bir diğer kullanım şekli ise, bir teknik personel tarafından harici olarak bir çubuk yardımı ile konumlandırılır. Yaka mikrofonları ise isminden de anlaşılabileceği üzere gömlek, tişört vb. giysilerin yakalarına iliştirilen mikrofon türüdür. Yaka mikrofonlarında genellikle bir kablo sistemi bulunmaz ve ses verileri kablosuz vericiler üzerinden alıcılara ulaştırılır ve kayıt işlemi böyle gerçekleşir. Bu mikrofon türleri genellikle TV şovlarında, belgesellerde ve habercilik gibi diyalog odaklı iş alanlarında sıkça kullanılır.

Shotgun Mikrofonlar

Shotgun mikrofonlar genellikle video çekimlerinde kullanılan mikrofon türüdür. Yönlü mikrofonlardır ve kalp şekline benzeyen bir kardiot uç bulundurur. Yönlendirdiğiniz doğrultuda kayıt yapabilen en hassas mikrofon türlerindendir. Genelde metal bir gövde bulundurur, gövde üzerinden dilediğiniz ayarları yapmanıza yardımcı butonlar içerir. İki yönlü olarak boom çubuklarının uç kısımlarına monte edilerek ya da kameranın üzerinde kullanılır. Bazı shotgun mikrofonların ses kayıt kapsamı hiper-kardiot olarak adlandırılır. Bu mikrofon türleri ultra hassas yön kapsamına sahiptir ve daha yönlendirilebilir bir duyum açısı verir.

Kameralar genellikle çekim yapılan konuya göre konumlandırıldığından, shotgun mikrofonlar da kamera üzerine yerleştirilip kullanılabilir. Çoğu video kameralar dahili olarak bir mikrofon bulundurur ve genelde harici mikrofon kullanımları için de jack girişleri barındırır. Bazı durumlarda ses kaydı kameradan bağımsız da yapılabilmektedir, bu kullanım yönteminde boom çubukları aracıylıyla mikrofon konuya daha yakınlaştırılabilir ya da konudan uzaklaştırılabilir.

Mikrofon ve boom çubuğu arasında bir bağlantı noktası bulunur. Bu bağlantı noktalarına ‘’shockmount’’ denir. İyi bir ses kaydı için bu bağlantı noktaları gereklidir, bunun nedeni mikrofonların ultra hassas olmasıdır ve çekim esnasında titreşimler oluşabileceğinden ses kaydınızda deformasyonlar yaratabilme ihtimalidir. Shockmountlar içerdiği şok emici lastikler ve süngerler ile titreşim önleyici bir yapıda tasarlanmışlardır, aynı zamanda boom çubuğundan ayrı olarak kamera üzerine de yerleştirilebilir.

Shotgun mikrofonlar çalışmak için bir güce ihtiyaç duyarlar. Mikrofonların üzerinde bulunan 3.5mm XLR kablo çıkışları sayesinde çalışmak için ihtiyaç duyulan gücü batarya üzerinden temin edebilirler. Eğer XLR çıkışı olan shotgun mikrofon ile çalıyorsanız standart güç voltajı +48V’tır. Bu kurala uygun olarak, mixerler, kayıtçılar ve kameralar XLR girişlerini bulundururlar.

Yaka Mikrofonları

Yaka mikrofonlar adı üzerinde giysilerimizin yakasına takılan, hafif, ergonomik, avuca sığabilen boyutu ile dikkat çeken mikrofon türüdür. Genellikle dialog içeren talk show, belgesel, vlog gibi çok çeşitli alanlarda kullanılır. Yaka mikrofonları ‘’directional’’ yani ortam sesi için kullanılmazlar. Bunun sebebi ağza yakın olan yakaya takılmaları ve tek yönlü sesleri almalarıdır.

Yaka mikrofonların kablolu ve kablosuz olarak çeşitleri bulunur. Kablolu yaka mikrofonları 3.5mm jak girişi ile kameralar üzerine direkt olarak ya da portatif ses kayıtçılarına bağlanabilir. Çalışmaları için gereken güç kullanımını da jak kablo içine entegre edilmiş sistem üzerinden kullanırlar. Kablosuz yaka mikrofonları ise kablolulardan farklı bir sistem ile çalışır. Kablosuz yaka mikrofonları kablo ile bir vericiye bağlanır ve bu vericiden kablo olmadan alıcıya ses verileri aktarılır ve kayıt işlemi gerçekleşir. Kablosuz yaka mikrofonları çalışmaları için gereken gücü verici üzerinden karşılar.

Yaka mikrofonları arka alan gürültülerini engellemek için en iyi çözümdür. Directional değillerdir, yani belli bir alandaki -konuşmacının ağzına yakın olduğunda- dialog sesleri kaydederler. Bu nedenle yaka mikrofonları belgesel ya da vlog gibi dialog içeren alanlarda sıklıkla tercih edilir, arka plan seslerini dialog seslerinden ayırır ve anlatmak istenilen konuya daha da dikkat çekilmesini sağlar.

Kablolu mu, yoksa Kablosuz mu?

Doğal olarak artık kendimize şunu soruyoruz, kablolu mu yoksa kablosuz yaka mikrofonu mu? Bunu cevabı kesin olarak söylemek mümkün değil, sebebi ise basit, en başta bütçenize, kullanım alanınıza göre mikrofonları tercih etmeniz önerilir. Örnek olarak aksiyon sahnelerinde oldukça hareketli çekimler yapacaksınız, ya da yemek hakkında bir vlog yapıyorsanız kablosuz yaka mikrofonları idealdir. Kablosuz olmasından dolayı size hareket alanı sağlar, ve kablonun görüntü kirliğini de önler.

Eğer bütçeniz kablosuz mikrofonlar için uygun değilse kablosuzlara göre daha ekonomik olan kablolu yaka mikrofonlarını da tercih edebilirsiniz. 3,5mm standart jak girişi ile kameranıza direkt olarak takabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Diyalog Merkezli Videolar

Unutmayalım ki, en iyi video kaydı bile ses konusunda bizi tatmin etmeyebilir. Çoğu yapımcı ya da vlogger maliyeti en aza indirmek için bazı ekipmanlardan feragat edebilmektedir. Kameralar çoğu zaman ses kaydı alabilir, fakat bu iyi bir iş için yeterli değildir. Eğer izleyicilerimize daha sağlıklı ve kaliteli içerikler sunmak istiyorsak ses ekipmanlarını da buna göre ayarlamak sizi her zaman öne çıkarak, ciddiye alınmanızı sağlayacaktır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.