Mobil Fotoğrafçılıkla İlgili Başka Bir Yerde Bulamayacağınız 12 İpucu

14 Eylül 2021

Akıllı cep telefonlarıyla herkes fotoğraf çekebilir fakat gerçekten güzel bir fotoğraf çekmeniz için bir kaç noktaya daha fazla özen göstermelisiniz. Cep telefonu ile fotoğraf çekmek, odaklama, pozlama, kompozisyon ve düzenlemelere dikkat edildiği sürece çok kolaydır. Bu yazımızda mobil fotoğrafçıların bilmesi gereken 12 ipucunu öğreneceksiniz.

1. Lensi Temiz Tutun

Cep telefonunuz cebinizde, çantanızda veya elinizde çok fazla zaman geçiriyor. Sonuç olarak kirlenmesi gayet olağan. Lensinizin üstündeki kirler, parmak izleri veya yağ fotoğrafın büyük oranda etkiler. Eğer lensiniz kirliyse, güzel fotoğraflar çekmeyi unutun. ışığın kamera sensörüne girmesini engelleyen bu istenmeyen pürüzler, fotoğrafta blur efekti yaratabilir, benekler oluşturabilir veya leke bırakabilir. Temiz bir lens keskin ve temiz fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Telefonunuzu, fotoğraf çekmek için cebinizden her çıkarışınızda temizleyerek olağan bütün pürüzlerden kurtulabilirsiniz. Bu temizliği gözlük bezi gibi yumuşak kumaşlarla yapmalı, lens camını çizmemek adına sert kumaşlardan kaçınmalısınız. Çizilen lens camı daha kötü sonuçlar elde etmenize neden olacaktır.

2. Odaklamayı Doğru Yapın

Fotoğraf çekmeden hemen önce aslında yapmanız gereken en önemli adım odaklamadır. Bu istediğiniz alanın keskin ve net çıkması için gerekli olan ilk şarttır. Cep telefonu ile odaklama yapmak için yapmanız gerekek tek şey, odak yapmak istediğiniz noktaya dokunmak. Dokunduğunuz anda küçük sarı bir kare belirecek ve istediğiniz noktaya netlemiş olacak. Eğer çekeceğinizz konu hareketli ise, çekmeden hemen önce odaklama yapmayı unutmayın. Eğer keskin bir fotoğraf yakaladıysanız, bazı uygulamalar sayesinde arka planı bulanıklaştırabilirsiniz.

3. Pozlamayı Manuel Yapın

Odaklamak için ekrana dokunduğunuzda, odaklamanuın yanı sıra pozlama ayarını da yapıyorsunuz. Basitçe söylemek gerekirse pozlama fotoğrafın ne kadar karanlık veya ne kadar aydınlık olacağını belirler. Kameranın odak yapılan yere göre poz ayarını yapması her zaman doğru karar değildir. Örneğin, konu genel olarak kadrajın çok parlak olduğu alanda ise, o bölgeden pozlama bilgisi almak hata olacaktır (tam tersi için de geçerli).

4. Zoom Kullanmayın

Mobil cep telefonları iki parmağınızla kontrol edilebilir bir zoom ayarına sahiptir. Böylece konuya yaklaşabilir veya konudan uzaklaşabilirsiniz. Maalesef, bu yaptığınız optik değil dijital zoomdur. Dijital zoom da aslında olan şey fotoğrafın kırpılmasıdır. Bu durumda fotoğrafın kalitesinde büyük oranda kayıp yaşanacaktır. Eğer çekmek istediğiniz konuya uzaksanız, zoom yerine yapmanız gereken şey konuya yaklaşmaktır. Bu sayede çok daha kaliteli fotoğraflar elde edebilirsiniz. Alternatif olarak çektiğiniz fotoğrafı sonrasında kendiniz kırpabiliirsiniz. Sonradan yapacağınız kırpma işleminde en azından fotoğrafın ne kadarının kalmasını istediğinize kesin karar verebilirsiniz.

5. Telefonunuzu Sabit Tutun

Az ışıklı ortamlarda veya geceleri kameranın sabit kalması, fotoğraf adına hayati öneme sahiptir. Bu gibi ortamlarda fotoğraf çekmeye çalıştığınızda telefonunuz daha yavaş pozlamaya ihtiyaç duyacaktır. Çünkü az ışıklı ortamlarda sensöre yeteri kadar ışığın düşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle kameranın her hareketi fotoğrafa yansıyacaktır. Bulanık fotoğraflardan kaçınmak için telefonunuzu iki elinizle tutmalı, sabit bir yere koymalı ya da tripod kullanmalısınız. Ayrıca tripod kullanırken zamanlayıcıyı açmayı unutmayın. Çekim bitene kadar telefona dokunmadığınız takdirde net bir fotoğraf elde edebilirsiniz.

6. Üçler Kuralını (Rule of Thirds) Kullanın

Doğru odaklama ve doğru pozlama fotoğrafçılıkta çok önemlidir. Fakat bunların yanında, iyi bir kompozisyon yaratmadığınız takdirde, gözü doyuran bir fotoğraf elde etmiş sayılmazsınız. Üçler Kuralı en kullanışlı kompozisyon oluşturma tekniğidir. Daha dengeli fotoğraflar oluşturmak için kesinlikle öğrenilmesi gereken bir kuraldır. Genel olarak kadrajı yatay ve dikey hayali iki hatla bölün. Daha sonra konuyu bu çizgilerin kesiştiği noktalara koyun. Eğer konunuz dikeyse dikey, yataysa yatay çizgilerin üstüne oturtmaya çalışın. Çoğu mobil cihazda Ayarlar üzerinden ekrana bir ızgara yerleştirebilir, böylece kompozisyonu ayarlayabilirsiniz. Başlangıç seviyesi kullanıcılar için ızgarayı açık bırakmak doğru bir karar olacaktır. Fakat bu kuralın da her zaman uygulanması gerekmiyor.

7. Çizgileri Kullanın

Kenarlar kompozisyon için çok kullanışlıdır. Hat boyunca uzanan kenarlar, insanların daha derine bakmalarını sağlar. Yatay, dikey ve çapraz hatları kullanarak konuya dikkat çekebilirsiniz. Cep telefonu ile fotoğraf çekerken, fotoğrafta, izleyiciyi başka yönlere çekebilecek herhangi bir hattın olmamasına özen göstermelisiniz.

8. Farklı Persektiflerden Çekmeyi Deneyin

Her zaman farklı bakış açıları aramalısınız. Yeni başlayan çoğu kişi ayakta durup fotoğraf çeker. iPhone ‘un en güzel yanlarında n biri ise hafif ve küçük olması. Böylece diğer kameraların giremeyeceği yerlere rahatlıkla girebilir. Küçülmeyi ve yer hizasından çekim yapmayı denemelisiniz. Ayrıca kuş bakışı perspektifi için tepeden de fotoğraf çekebilirsiniz. Dijital fotoğrafçılığın en büyük avantajı işe yaramayan denemeleri silebilirsiniz. O halde sınırsız deneme hakkına sahipsiniz.

9. Arka Plana Dikkat Edin

Eğer dağınık bir arka planda çalışıyorsanız, bu durum dikkati dağıtabilir. Eğer fotoğrafta çok fazla renk varsa, ve bu durum dikkati dağıtıyorsa en iyi çözüm siyah beyaz çekmektir. Diğer renkleri eleyerek olası dikkat dağınıklığının önüne geçilebilir. Fotoğrafa arka plandaki objeler farklı renklerde ve fazla dikkat dağıtıcı iken, fotoğrafı siyah beyaz yaparak dikkati konuya toplayabilirsiniz.

Dikkat dağıtıcı arka plandan kurtulmanın diğer yolu ise yere uzanıp, arka plan olarak gökyüzünü kullanmaktır. Bu fotoğrafta hem gökyüzü arka plan olarak kullanılmış, hem hatlar hem de üçler kuralı kullanılmıştır.

10. Birkaç Kare Fazla Çekin

Eğer güzel bir an yakaladıysanız ve gözünüzü alıyorsa tek bir kare çekmeyin. Farklı açılardan ve mesafelerden bir kaç çekim yapmalısınız. Fotoğraf çektikçe neyin eksik olduğuna bakın ve giderek daha iyi fotoğraflar elde edin.

11. Panorama Modunu Kullanın

Standart kameranın görüş açısı kaydetmek istediğiniz çerçeve için yeterli olmadığı zamanlarda panorama kullanmanız gerekir. Devasa bir manzaranın, bir yapının veya çerçevenin yetersiz kaldığı herhangi bir şeyin fotoğrafını çekmek isteyebilirsiniz. Bu durumda panorama modu kullanışlı olabilir. Ekranı sola doğru çekip Pano modu gelince fotoğrafınızı panoroma olarak çekebilirsiniz. Şimdi shutter a basıp kamerayı yavaşça çevirebilirsiniz. Kaydetmeyi istediğiniz görüntünün sonuna geldiğinizde shutter a tekrar basarak çekimi bitirebilirsiniz. Pano modu iPhone’un içinde bulunan hareket sensörünü kullanır. Fotoğraf çekerken sarı oku sarı hattın üzerinde tutmaya özen gösterin. Daha yavaş çekilen panoramalar her zaman daha kaliteli sonuçlar verecektir.

12. Fotoğraflarınızın Üzerinde Çok Fazla Oynamayın

Son olarak, fotoğraflarınızın üzerinde çok fazla oynayıp, çok güçlü efektler kullanmayın. Bu durum fotoğrafın kendisinden uzaklaşmanıza neden olur. Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar genelde uygulamaların kötü fotoğrafları iyi fotoğrafa dönüştürdüğünü düşünürler. Tabii ki, böyle bir durum söz konusu değil. Herhangi bir uygulamayı kullanmadan önce, doğru kompozisyona sahip keskin bir fotoğraf yakalamaya bakmalısınız.

Uygulamalar iyi bir fotoğrafı geliştirebilir fakat kötü bir fotoğrafı iyi yapmaz. Yapılan en büyük hatalardan birisi de Çok fazla HDR efekti kullanmaktır. HDR karanlık fotoğraflarda kaybolan detayları ortaya çıkarmak için, yeteri kadar kullanıldığında, iyi bir seçenek olabilir. Fakat aşırı kullanıldığında fotoğraf mide bulandırır hale geliyor. Sonuç olarak fotoğraflarınıza yeteri kadar düzenleme uygulayın.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.