Log Video Format İle RAW Format Arasındaki Farklar Nelerdir?

19 Nisan 2024

Log video format ile Raw format arasındaki farklara geçmeden önce iki kavramın ne olduğunu anlatmakta fayda var. Çünkü bu iki video formatı artık aynasız kamera satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterler arasındadır. Log, Raw formatın video karşılığı olarak algılansa da öyle değildir. Çünkü her iki farklı video formatlarıdır. Birbirlerine göre de artı ve eksileri bulunur. Gerçekten hangisine ihtiyacınız olduğunu bilmeniz için bu iki formatın ne anlam ifade ettiklerini iyi anlamanız gerekir. Birçok kişi Log kavramını daha yeni zannetse de aslında durum öyle değil. Log aslında sinemada analog film kullanıldığı zamanlarda filmlere digital efektler uygulamak için Kodak tarafından geliştirilen filmlerin yüksek çözünürlükte taranarak digital ortama aktarılmasıyla ortaya çıkan bir format. Tabi 1990 yılında adı bu değildi. Cineon adı verilen format 35mm film karesinin 10 bit renk derinliğinde digital ortama aktarılmış haliydi. Sonraları sinema kamerası üreticiler Arri ve Red bu formatı geliştirerek kameralarına uyarladılar. Ardından Sony, Canon ve Fuji Log sistemlerini kameralarına entegre ederek buna isimler verdiler. Sony S-LogCanon C-Log diye bilinir oldu.

Logaritmik kelimesinin kısaltması olan Log format aslında tamamen videoların sonradan renklendirilmesi için kullanılan bir formattır. Log eğrileri kameranızın sensöründen en fazla renk ton aralığını elde etmek üzere tasarlanmıştır. Bu formatta video çektiğinizde işlenmemiş hali bildiğiniz çok soluktur. İşte bu videolar Adobe Premier gibi video edit programlarında işlenerek istenilen düzeyde renklendirilir. Bu renklendirme hazır dosyalardan da yapılabilir. İşte videoya Lut atmak diye duyduğumuz şey tam da budur. Log formatta çekilen videolar Look Up Table  yani kısaca Lut adı verilen internetten ücretsiz indirilebilen hazır renk ayarı dosyaları ile hızlıca işlenebilir. Bu sayede birden fazla ve farklı marka kameranın çektiği videoların renk değerlerini eşleştirebiliyorsunuz.

Lut renkleri tıpkı eski analog dönemde film üreticisi Kodak, Agfa ve Fuji firmalarının kendine has renk karakterleri gibi farklıdır. Kamera üreticisi markalarda ana RGB renklerin matematiksel olarak farklı karışımlarını kullanarak farklı renk tonları verirler. İşte siz de video çalışmalarınızda hoşunuza en çok giden, hikayenizi en iyi destekleyen renklerle bu hazır lut dosyaları vasıtasıyla çalışırsınız. Log kavramını böyle özetledikten sonra gelelim Raw formatına.

RAW Video Formatı Nedir? Neden Kullanılır?

Raw video formatı dediğimiz gibi Log formattan çok daha sonra sektöre girmiştir. İlk çıktığında sadece fotoğrafta kullanılan RAW sonraları video kayıt formatı haline dönüştü. En yalın anlatımla ham ve işlenmemiş görüntü anlamına gelen Raw format, aslında fotoğraf ya da video olmayan sadece bir görüntü bilgidir. Ancak Raw video ya da fotoğraf çektiğimizde kameranın LCD ekranında görebiliriz. Ama bu gördüğümüz de Raw videonun aslı değil sadece bir ön izlemesidir.

Evet RAW formatlı bir görüntü kaydında ISO, beyaz dengesi ve renk değerleri yoktur. Gerçek bir datadır. Yani burdan şunu da anlamalıyız. Sizin RAW formatta fotoğraf veya video çekerken kamerada yaptığınız ISO,W/B ya da renk ayarlamalarınızın gerçek görüntünüze bir tesiri yoktur. Yalnız sadece ISO istisnadır. Çünkü genelde görüntü yönetmenleri bunu bildikleri halde çekim esnasında ISO ayarlaması yaparlar. Bunun nedeni ise ISO ile pozlama durumunu kontrol etmeleridir. yani mesela ISO’ yu yükselterek kameranın verdiği diyaframda aydınlık ile karanlık alanların farkını ve siyahtaki renk sapmalarını gözlemleyebilirsiniz. RAW videolar da ham oldukları için Adobe Premierde işlenerek son çıkış haline kavuşur. Yani Beyaz dengesi, ISO ve renk derecelendirme ayarları yapılarak en iyi video görüntüsüne dönüşür. Bu ayarların programlar vasıtasıyla sonradan yapılabilmesi tabi büyük lükstür. Peki Raw bu kadar güzelse Log niye var ki? O zaman art ve eksilerine de bir göz atalım.

Video RAW mı? Log mu?

Bu soru çok duyduğumuz bir sorudur. Ancak hemen söyleyelim tek bir ceavbı yok aslında. Çünkü tamamen video çeken kişilerin tercihine kalmış bir konudur. Bu tercih için ise iki formatın farklarına, artı ve eksilerine bakmakta fayda var.

Raw Formatın Artıları

- Kamera sensörünüzün gerçek çözünürlüğünü verir. Diğer formatlarda sıkıştırma olduğu için çözünürlükten kayıp olur.

- ISO, Beyaz ayarı ve renk ayarlarının hepsi edit programında istenilen seviyede düzenlenir. Hatalar kolayca düzeltilir. Pozlama telafi edilebilir.

- Kamera sensör özelliğine göre 16 bit hatta 18 bit renk derinliğine sahip videolar elde edilir. Bu sayede görsellerde renk ton zenginliği artar.

Raw Formatın Eksileri

RAW formatın bu kadar nimeti varken bazıları için dezavantaj sayılacak bazı eksileri de var elbette. Bunlardan en çok bilinen de RAW dosya boyutunun hafıza kartlarında çok fazla yer kaplaması. Tabi kamera sensörünün tüm çözünürlüğünü kullanması ve çok fazla renk deinliğinde video kaydetmesi dosya boyutunu oldukça büyütecektir. Buna bağlı olarak RAW görüntülerin işlenmesi de profesyonel donanıma sahip bilgisayar gerektirir. Orta seviye bir cihazla yapılması oldukça zorlaşır. Yine eksilerinden biri asla çekim anında monitörlerde videonuzun orjinal halini izleyemezsiniz. Monitördeki görüntü sadece RAW formatın önizlemesi olan proxy video’dur. Raw fotoğraf ve videolar her programda görüntülenemez. Sadece camera raw gibi özel programlarda görüntülenebilir.

Log Formatın Artıları

- Log videonun en büyük avantajı tabi çok fazla renk esnekliği sunmasıdır. Log formatında kaydedilen videolarda renklerin ton zenginliği ve parlaklıkları çok geniş bir aralıktadır. Böylece yazılımlarla çok daha istenilen seviyede renk ayarlaması mümkün olur.

- Soluk ve doygunluğu çok az olsa da çekim anında videonun gerçek hali izlenebilir.

- Ücretsiz olarak yayınlanan binlerce lut videonuza kolayca uygulanarak hızlıca çok iyi renk efektleri elde edilebilir. Yine bu sayede farklı kameralar ile çektiğiniz videoların renk eşleşmesi ve standardı sağlanır.

- Dosya boyutu Raw ile kıyaslandığında çok daha küçük olduğundan hafıza kartınızda çok fazla yük oluşturmaz.

Log Formatın Eksileri

Log format renk esnekliği çok fazla olan düz bir formattır. Ancak Raw’ın aksine sıkıştırılmış bir dosyadır. Bu nedenle Raw gibi ISO, pozlama telafisi, beyaz dengesi ayarlarına sonradan müdahale edilemez. Bununla beraber kamera sensörünün tüm çözünürlüğünü kullanamaz. Bu nedenle hala log formatta 10 bit en fazla 12 bit renk derinliği kaydedilebilmektedir.

Evet tüm yönleriyle videoda Log video format ile RAW format arasındaki farklardan bahsettik. Birbirlerine göre nasıl artıları var. Eksi yönleri neler anlatmaya çalıştık. Görüleceği gibi aslında sorunun cevabı bazı işlerde RAW format. Bazı işlerde ise Log format. Sonradan tüm yönleriyle işlenecek videolar çekilecekse RAW modda çalışılmalı. Ancak sadece hedef renk zenginleştirmek ise Log çalışmakta fayda var. Video çalışmalarınızın hangisinde hangi formatı kullanacağınızı bu bilgiler ışığında size bırakıyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.