Gimbal İle Yapılacak 7 Sinematik Hareket

17 Nisan 2024

Gimbal ile yapılan sinematik hareketlerle neler yapılabilir. Video üzerinde yapılacak birçok şey var. Bildiğiniz gibi videografide fark yaratmak için kullanılan birçok kamera hareketi ve efekt var. İşte kameranızı bir cihaza bağlayan bazı gimballer bu sinematik hareketleri uygulamayı en kolay hale getiriyor. Kameranızla uyumlu bir gimbaliniz varsa, size aslında neler yapabileceğinin cevabını verebiliriz. Evet, şimdi bir el gimbaliyle basitçe yapılan, ancak yerinde uygulandığında muhteşem sinematik efektler yaratan yedi kamera hareketini anlatmaya başlıyoruz.

1- Gimbal İle Konuyu Arkadan Takip Hareketi

Gimballar yaya olarak insanları takip etmek için kullanılabilir. Film endüstrisi bu tür takip hareketlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için kameramanın vücuduna sabitlenen bir steadicam sistemi kullanıyordu, ancak bu çok pahalı ve hantal bir sistemdi. Hafif, taşıması kolay, düşük maliyetli gimballer sayesinde artık bu tür takip hareketleri bulanıklık olmadan gerçekleştirilebiliyor. Konuyla birlikte yürürken yapılan takip fotoğrafçılığında, konuyla aradaki mesafeyi sabit tutmak en önemli noktadır. Aynı zamanda, 24 mm lens gibi geniş açılı bir lensin kullanılması, fotoğrafçının mesafe hissini korurken keskinliği kontrol etmesini sağlar.

2- Gimbal İle Konuyu Önden Takip Hareketi

Bu sefer tam tersini yaparak konu bize doğru yürürken biz de kamera ile tersine yürüyerek kişiyi takip ediyoruz.Bu hareket sinema sektöründe çok sık kullanılan bir kamera hareketidir.Yani kalsik bir harekettir.Burda da 24-35mm arası bir açı kullanabilirsiniz.Yine daha etkileyici bir hareket için siz yolda yürürken kişiyi sonradan kadrajınıza dahil edebilirsiniz.Böylece izleyiciye önce bulunduğunuz mekanı anlatarak başlarsınız.Kişi de sonradan kadraja girdiğinde algı artacak ve farklı bir sahneye sahip olacaksınız.

3- Gimbal İle Jımy Jıp Hareketleri

Jımy Jıp sistemleri bilindiği gibi yine hem maliyetli hem de kurulumu zor sistemlerdir.Ama yine el gimballeri ile jımy jıplerin yaptığı aşağıdan yukarı ya da tam tersi sinematik hareketleri rahatça yapabilirsiniz. Biz de bu sahnemizde önce kişinin ayaklarını görüp ardından kameramızı yavaşca yukarı kaldırarak en son yüzünü görüyoruz.Bu kamera hareketi sinema filmlerinde kişinin kim olduğunu sonradan gördüğümüz için izleyicide merak uyandırmak için sıklıkla kullanılır.Bu hareketi yaparken normal yani 50 mm açı etkiyi arttıracaktır.

4- Gimbal İle Slider Takip Hareketi

Motorlu kaydırıcılar pratikte nesneleri sürekli ve sorunsuz bir şekilde takip etmek için kullanılır. Yürüyen bir kişiyi bulanıklık olmadan bir yandan diğer yana takip etmek için bir gimbal kullanılabilir. Ancak bu izleme her zaman kesintisiz olmaz. Bunu başarmak için basit bir düzenleme hilesi kullanılabilir. Bu sahnede yapıldığı gibi, izleme arasına doğal bir engelleyici ekleyerek bir sahneyi ikiye bölebilirsiniz. Bu iki sahnenin kurguda kolayca bağlanabilmesinin nedeni, ağaç gövdelerinin bulanık görünmesidir. Yine bu hareketi yaparken kamera kişiye dönük olmalı ve siz de düz yürümelisiniz.

5- İçinden Geçme Hareketi

Evet en etkileyici sinematik hareketlerden biri de bir kişinin gövdesinden ya da bir duvardan diğer tarafa geçme hareketleridir. Bu çekimleri yine iki sahne olarak çekip sonra birleştirmelisiniz. Önce Belli bir mesafeden kişi size doğru yürüken siz de kameranızı gögüs hizasında tutarak kişiye hızlıca yaklaşın ve tam gövdeye kadar hareketi sürdürün. İkinci sahnede ise tam tersi aynı hizada sırttan başlayıp kişi ile aynı hızda ters yönlere yürümeye devam edin.İşte bu iki sahneyi birleştirince kişinin içinden geçmiş gibi bir efekte kavuşacaksınız.

6- Gimbal İle Etrafında Dönme Hareketi

Kameranın kişin etrafında dönme hareketi de sinemada en çok kullanılan hareketlerdendir.Bu hareket sahnemize karakterin kaybolmuşluk ya da çevreyi tanıma çabasını katar. Bunun için geniş açı lens kullanmak ve kamerayı alt açıdan kullanmak etkiyi arttıracaktır. Bu hareketi yaparken tek sağlamanız gereken şey kişiyi hep döndüğünüz alanın ortasında tutmak yani dönerken kameranızı kişiye yaklaştırıp uzaklaştırmamak. Yine sizin dönüş yapacağınız dairenin düz zemin olması yani engebeli olmaması işinizi kolaylaştırır.

7- Gimbal İle Sahte Drone hareketi

Evet son olarak size sahte bir drone hareketi yapmayı gösteriyoruz. Tabi ki hiçbir şey gökyüzünden yere iniş hareketi yapan bir drone görüntüsü veremez.Ama yanınızda bir drone yoksa ya da bulunduğunuz alanda drone uçurmak yasaksa bu hareketten mahrum mu kalıcaz. Eğer bir gimbal ve 15 mm gibi geniş açılı lensiniz varsa üzülmeyin. Gimbalinizi aşağıdan başınızın üstüne doğru kaydırarak yavaşça da kişiden uzaklaşırsanız işte böyle sahte bir drone hareketine sahip olabilirisiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.