Fotoğrafta Proje Kavramı

28 Mayıs 2024

Fotoğraf makinesini tanıma, teknik detayları öğrenme ve makinenizi alıp hoşunuza gidecek her şeyi çekme evrelerini bitirdikten sonra ne çekmek istediğinize karar vereceğiniz sürece gelirsiniz. İşte burada? fotoğraf projesi? kavramı ortaya çıkıyor. Bu yazımızda sizlere bir fotoğraf projesinin evrelerinden bahsedeceğiz.

Proje Süreci:

  • Konunun belirlenmesi.
  • Fotoğraf çekim tekniklerinin belirlenmesi.
  • Eğer gerekli ise proje içinde fotoğraf ve iş anlamında dağılım.
  • Çekim süreci.
  • Belli periyodlarda toplanarak çekilen fotoğrafların değerlendirilmesi.
  • Fotoğraf değerlendirme sonunda alınan kararlara göre çekim işlemine devam edilmesi.
  • Proje sonunda verilen karara göre fotoğrafların değerlendirilmesi.
  • Projenin isimlendirilmesi.
  • Sergi veya kitaplaştırılacak fotoğrafların ebatlara göre tasarlanması ve bastırılması.
  • Sergi açılışı veya basılan kitabın dağıtım işlemleri.
  • Elde edilen bir gelir var ise masrafların düşülerek kazanılması yada paylaşılması.

Fotoğraf çekmek kadar sizi geliştirecek diğer bir unsur fotoğraf seyretmektir. İnternet ortamından ziyade büyük baskıların olduğu fotoğraf sergilerine gitmek ufkunuzu genişletir.

Çekeceğiniz konu ne kadar çekilmemiş olursa dikkat çekme şansı o kadar kuvvetli olur. Herkesin çektiği yada çekmeyi planladığı şeyleri değil? Orijinal fikirler üretmek sizi geliştirir.

Eğer bir fotoğraf kursuna giderseniz kurs sonunda verilen projeye-konu ne olursa olsun- katılmak muhakkak faydalı olacaktır. Fotoğrafa ilk başlayanlar için grup halinde bir proje yürütmek farklı bakış açıları kazanmanızı sağlar.

Projeyi yürüten bir deneyimli küratör ün olması çektiğiniz fotoğrafların daha deneyimli birisi tarafından gözlemlenmesini sağlayacaktır. Özellikle proje bitimi yapılan eleme süreci bakma ve görme biçiminizi değiştirecektir.

Başladığınız proje çekim teknikleri, ışık kullanımı gibi konularda tecrübenizi arttıracaktır. Nasıl çekilir den ziyade ne çekmek istediğinizi iyice oturtmanız ve belirlediğiniz konular üstüne gitmeniz fotografik anlamda daha fazla heveslenmenizi ve fotoğraf refleksimizin gelişmesini sağlar.

Sabit Kalfagil'in deyimiyle fotoğraf bir ayıklama sürecidir. Fotoğrafta  mesela hangi anda, hangi ışıkta, hangi objeyi vizörden çıkaracağınızı ve kalan konuyu deklanşöre basarak fotoğrafa dönüştüreceğiniz den ibarettir.

Bir proje yürütürken dikkat etmeniz gereken tam anlamıyla konuyu anlamak, sürece dahil olmak, çekimden-isim sürecine kadar her işleyişe dahil olmak, konsantrasyonunu kaybetmeden projeyi geliştirmek adına katkıda bulunmaktır. Eğer başladığınız proje hoşunuza gitmediyse kesinlikle kendinizi o konudan uzaklaştırın ve yeni projeler araştırmaya başlayın. Türkiye de ki eğitim sisteminden gelen çarpık bir öğretim biçimimiz vardır. Bir insan Matematikte başarılı değilse o dersi alıp kendini geliştirmelidir. Fakat o kişi Türkçe de başarılı ise hoşuna gitmediği matematik yerine Türkçe konusuna eğilse muhtemelen daha başarılı olacaktır.

Fotoğrafta da durum aynıdır. Çekmekten hoşlanmadığınız bir konunun üstüne gitmek yerine çekmekten keyif aldığınız konunun üstüne gitmek sizi daha fazla geliştirecektir.

Uzun süreli projeler yorucu olmasına karşın süreçten kopmadan gidilen yol sonunda başarılı sonuçlara rahatlıkla ulaşılacaktır. Sergi veya kitaplaştırılmış bir proje kendinizi insanlara karşı ifade etme biçiminiz, imzanız olacaktır.

Belirlediğiniz projeyi çekmeden önce işinize yarayacak tüm detayları okuyarak, daha önce çekilmiş benzer fotoğraflara bakarak ve gerekli kişiler ile söyleşiler yaparak kendinizi o eyleme hazırlamış olursunuz.  Bilginiz ne kadar yüksek olursa konuya hakim olmanız ve farklı görmeniz o kadar kolaylaşacaktır.

Fotoğraf projesi bir süreçtir ve bu sürece katkıda bulunanalar kendini geliştirme anlamında yol kat edecektir.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.