Fotoğraflarda Bokeh Nedir? Nasıl Yapılır?

12 Aralık 2024

Japonca temelli “Bokeh” kelimesinden türetilen bu kavram, puslu ve bulanık anlamına gelir. 1900’lü yılların sonlarında popülerleşmeye başlayan bokeh, günümüzde de fotoğrafçıların vazgeçilmez yöntemlerinden biridir. Bundan dolayı birçok kişi tarafından “Bokeh nedir?” sorusunun cevabı merak edilir. Sabitlenen obje dışında tüm arka planının bulanık olmasını sağlayan bokeh, fotoğrafçılık alanında da popüler yöntemlerden biridir. Fotoğrafçının kullandığı lense, diyafram ayarına ve alan derinliğine bağlı olarak şekillenen bokeh efekt size eşsiz görüntüler sunar. Bokeh sayesinde görselde bir derinlik yaratılır ve istediğiniz objeyi ön plana çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda arka planın bulanıklaşmasından dolayı ışıklardan kaynaklı oluşan yumuşak bulanık noktalar da fotoğraflarınıza estetik açıdan hoş bir görünüm kazandırır. Siz de bu efekt sayesinde hoş fotoğraflar çekmek isteyenlerdenseniz, gelin “Bokeh nasıl yapılır?” ve “Neden kullanılır?” sorularını inceleyelim.

Bokeh Fotoğraf Neden Kullanılır?

Bokeh efekti birçok amaçla farklı alanlarda tercih edilebilir. Özellikle fotoğrafta vurgulamak istediğiniz tek bir alan ya da obje olduğunda, bokeh efekti fazlasıyla işe yarar. Fotoğraflarda bokeh kullanımı estetik amaçla da kullanılabilir. Arka plandaki bulanık görünüm, daha hoş çekimler yapmanıza olanak tanır. Aynı zamanda fotoğrafa daha farklı bir atmosfer yaratmanıza olanak tanıyabilir. Örneğin; daha dumansı bir bokeh kullandığınızda gizemli bir fotoğraf oluşturabilirsiniz. Bokeh efekti fotoğrafın ön ve arka kısmında belirgin bir şekilde ayrım oluşturur. Böylelikle fotoğrafa derinlik hissi katarak iki boyutlu bir ortamda üç boyutlu bir etki yaratmanızı sağlar. Bokeh fotoğrafının en çok kullanılma nedenlerinden biri arka plan karmaşıklığını azaltmaktır. Açık alan çekimlerinde arka planda çıkan insanları ya da eşyaları bokeh sayesinde kolaylıkla yok edebilirsiniz. Bu amaçlarla kullanılabilen bokeh efekti birçok alanda da faydalıdır. Özellikle; portre, makro, sokak, konser, spor ve vahşi yaşam fotoğrafçılığında daha iyi bir sonuç elde edebilmek adına bokeh efekti tercih edilmelidir.

Kusursuz Bir Bokeh Çekimi Nasıl Yapılır?

Portreden sokak ve makro fotoğrafçılığa kadar her alanda avantaj sağlayan bokeh efektini kullanabilmek için bazı püf noktalara dikkat etmeniz gereklidir. Dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biri lens seçimidir. Kaliteli bokeh çekimi için f/1.4, f/1.8, f/2 gibi geniş diyafram açıklığına sahip lensler arasından seçim yapmalısınız. Aynı zamanda hızlı bir lens kullanmanız da daha güçlü bokeh çekimleri elde etmenize olanak tanır. Dilerseniz prime lens tercih edebilirsiniz. Zoom lenslere göre prime modellerle daha güçlü bir bokeh efekti yaratabilirsiniz. Ek olarak geniş açılı lensler düşük odak uzaklığına sahip olduğundan belirgin bir bokeh efekti yaratmanıza olanak tanır. Bokeh çekimi için kullanılan makinenin sensörüne de dikkat edilmelidir. Örneğin, makinenizin sensörü crop ise full-frame bir cihaza göre daha düşük bir bokeh efekti elde edersiniz. Kusursuz çekimlerde bokeh için uygun sensöre sahip olmaya özen göstermelisiniz. Bokeh çekiminde teknik ayarlamalar kadar ortam düzeni de önem taşır. Çekimlerden en iyi sonucu alabilmek için aydınlık alanlar kullanılmalıdır. Bundan dolayı açık hava çekimlerini tercih edebilirsiniz. Gün ışığıyla aydınlanan nesne ve arka plan sayesinde bokeh efektinden en iyi sonucu alabilirsiniz. Nesnenin arka plana ve size olan uzaklığı da önemlidir. Öncelikle fotoğrafçının nesneye olabildiğince yakın olması gereklidir. Bunun yanı sıra nesnenin arka plana ise uzak olması gereklidir. Bu sayede arka plandaki unsurlar çok daha bulanık çıkar. Siz de kusursuz bokeh fotoğraf elde etmek için bu küçük detaylara dikkat edebilirsiniz. Fotoğraf çekiminde kullanacağınız fotoğraf makinesi modellerine ve lenslere ise Fotografium kalitesi ile sahip olabilirsiniz.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.