Düşük Işıkta Fotoğraf Nasıl Çekilir?
16 Aralık 2024Düşük ışıkta fotoğraf çekmek birçok kişiyi zorlayan konuların başında gelir. Güzel bir gece manzarasını yakalamak ya da bulutlu kapalı bir günde fotoğraf çekmek, fotoğrafçıların en büyük tutkularının başında gelir. İlave ışık ekipmanlarının bulunmadığı durumlarda kaliteli kareler yakalamak için fotoğraf makinesinin ayarlarını en doğru şekilde yapmanız gerekir. Bu sayede sanatsal etki sağlayan fotoğrafları kolayca çekebilirsiniz. Düşük ışıkta fotoğraf çekme için makinenin otomatik ayarları istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Bunun için makineyi manuel modda kullanmanız gerekir. Karanlıkta fotoğraf çekmek için yapmanız gereken ayarları sizin için detaylı bir şekilde derledik.
ISO Ayarını Olabildiğince Yüksek Tutmalısınız
Karanlık ortamlarda çekim yaparken ilk yapılması gereken şey, ISO ayarını olabildiğince yükseltmek. En basit anlamıyla “ışık hassasiyeti" olarak açıklayabileceğimiz ISO değeri, düşük ışıkta çekim için oldukça önemlidir. Bu nedenle gece çekimleri için yüksek ISO değerine sahip makineleri tercih etmek gerekir. ISO ayarı yükseldikçe, sensör ışığı daha duyarlı bir şekilde algılayarak daha verimli çekimler ortaya koyar. Yüksek ISO değerinde çekim yaparken elinizin titrememesi için de oldukça dikkatli olmalısınız. En küçük bir titreme bile fotoğrafın bulanık çıkmasına sebep olabilir.
Diyaframı Ne Kadar Açarsanız O Kadar İyi
Diyafram, makinenin objektiften giren ışık miktarını belirleyen bir ayardır. Sembol olarak “f” harfiyle nitelenen bu değeri karanlık ortamlarda iyice açmak gerekir. Diyafram değeri ne kadar açık olursa objektiften içeriye giren ışık miktarı da o derece de artış gösterir. Bu nedenle karanlık ortamlardaki çekimler için lens seçimlerinde 1.8 ya da 2.8 f değeri olan modelleri tercih etmelisiniz.
Enstantane Ayarını Artırın
Gece çekimlerinde poz süresi olarak da bilinen enstantane değerini artırmak gerekir. Enstantane değeri kısaca, deklanşöre basıldığı an itibarıyla objektifteki perdenin açılıp kapanma hızını ifade eder. Perde ne kadar hızlı bir şekilde açılıp kapanırsa görüntü de o kadar net olur. Karanlık ortamlardaki çekimlerde enstantane süresini artırmak olukçe etkili sonuçlar elde etmenize olanak tanır. Bazı makinelerde bulunan “B modu” ise bu değeri en etkili şekilde sunar. Uzun pozlama işlevine sahip olan bu mod, elinizi deklanşörden kaldırıncaya kadar pozlama işlemine devam eder. Böylece istediğiniz kareleri daha kolay şekilde yakalayabilirsiniz.
Tripod Kullanmak İşinizi Oldukça Kolaylaştırır
Tripod düşük ışıkta fotoğraf çekmek için en yararlı ekipmanların başında gelir. Tripod kullanımı uzun pozlama sırasında titremeleri engelleyerek, karanlıkta fotoğrafların çok daha net çıkmasını sağlar.
Düşük Işıkta Selfie Çekimi
Karanlıkta selfie çekme işlemi ilk bakıldığı anda zor gibi görünebilir. Aslında telefonla karanlıkta selfie çekmek bazı ipuçları sayesinde çok kolay hale gelebilir. Selfie çekimi sırasında telefonunuzun ışığını bir ışık kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca telefonun flaşını doğrudan yüzünüze gelmeyecek şekilde ayarlayarak da çekim yapabilirsiniz. Bunun için yumuşak bir mendil ya da kapağı flaşın önüne koyarak kullanabilirsiniz. Ufak bir lamba veya LED ışığı çekim sırasında harici bir ışık kaynağı olarak değerlendirebilirsiniz.
Manuel modda çekim yapmak karanlıkta her zaman çok daha işe yarayan bir yöntemdir. Bunun için cihazın ISO, deklanşör gibi ayarlarını yaparak iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu ayarları yaptıktan sonra cihazı sabit tutarak çekim yapmak fotoğrafların daha kaliteli çıkmasına yardımcı olur.
Fotografium, fotoğrafçılık alanında ihtiyacınız olan tüm ürünleri sizinle buluşturur. Fotoğraf makinesi modellerinden lenslere, tripodlardan çeşitli aksesuarlara kadar geniş ürün yelpazesiyle gereksinimlerinizi en iyi şekilde karşılar. Siz de Fotografium online mağazasında bulunan ürünleri detaylı bir şekilde inceleyebilir, ihtiyaç duyduğunuz ürünleri kolayca sipariş edebilirsiniz.