Makro Fotoğrafçılık

10 Eylül 2021

Makro Fotoğrafçılık İçin Gerekli Fotoğraf makinesi, lensler ve ekipmanlar

Makro Fotoğrafçılığın büyülü dünyasına hoşgeldin. Makro öyle bir dünyadır ki gerçekten insanı içine çeker ve vazgeçilmezin olur. Fotoğraf tutkunlarının asla vazgeçemeyeceği bir fotoğrafçılık dalı olan makro fotoğrafçılık farklı bir alan olduğu için tabi onun için kullanacağın ekipmanlar da değişik olacaktır. İşte biz de sana makro fotoğrafın kapısını açacak olan bir ekipman rehberi hazırladık.Bu rehberde giriş ve üst seviyede kullanılacak tüm fotoğraf makinesi,makro lensler,makro flaşlar ve uygun aksesuarları hazır bir şekilde bulacaksın. Ayrıca makro fotoğrafçılık da kullanılan teknikler hakkında ipuçlarını da eksik bırakmadık.

Makro fotoğrafçılık için öncelik body değil lenstir aslında.Çünkü makro lens başka bir lens türüdür. Standart lenslerle konuya en fazla 20-30 cm yaklaşarak netlik yapabilirken.Bir makro lensle 1 cm'e kadar konuya yaklaşıp netlik alabilirsiniz. Bunun sebebi yakınsak mercek sistemidir.Bu sistem aslında normal objektif sisteminin tam zıttıdır.Bu sebeble bir normal lensi body'e ters bağlama aparatı ile bağlayabildiğinizde lensin makro objektife benzer çalıştığını görebilirsiniz.Ama bu çok deneysel ve uygun olmayan bir yöntemdir.Bu sebeble değişik markaların kendi fotoğraf makineleri için ürettiği makro lensleri kullanmanızı tavsiye ederiz.Makro lensler öncelikle dar açılı ve geniş açılı olarak iki tiptir.Bunlardan en çok kulanılanı tabi ki Canon 100mm macro lens ya da Nikon 105mm makro lens gibi dar açılı olanlarıdır. Ama farklı bir açı sunan özellikle bu alanda en iddialı olan Laowa ultra geniş açı makro lensler de makro fotoğrafçılığın diğer önemli bir ekipmanıdır denilebilir. Başlangıç seviyesinde ve doğal ışıkta Makro fotoğrafçılık için orta seviye bir gövde ile makro lens yeterlidir.Ardından bunu destekleyecek aksesuarlar gelir. Bunlar da yere yaklaşabilen yani ayağı tam açılan tripodlardır.Şimdi size farklı markalar için hazır setler tavsiye edeceğiz.

Canon Makro Fotoğrafçılık Başlangıç Seti

Canon orta seviye DSLR fotoğraf makineleri 1,6 x focal çarpan faktörüne sahip oldukları için 100 mm lens ile aslında sizin gerçek açınız 160 mm daha dar bir açı olacaktır. Yani kadrajın daha da daralır ve sen makro dünyasına çok fazla yaklaşmadan giriş yapabilirsin.Böylece çiçeklere konmuş bir arıyı rahatsız etmeden fotoğraflayabilirsin. Canon 100 mm macro lensler f:2.8 fiyarfam açıklığına sahip olduklarından daha az ışık koşullarında da kolaylık sağlayacaktır.Ancak hemen söyleyelim zaten konuya fazlaca yaklaştığından alan derinliği azalacağından makroda f:11 ve üstü kısık diyaframları kullanman netliğinin artması açısından önemlidir. Bununla beraber doğal ışıkta çok yüksek enstanetene değerlerine çıkamayacağından yere iyice yaklaşan,bacakları tam açılan sağlam bir tripod kullanman da önemli.

Nikon Makro Fotoğrafçılık Başlangıç Seti

Nikon orta seviye DSLR fotoğraf makinelerinde de 1.5x focal çarpan sensör bulunduğundan 105 mm makro lensin açısı aslında 158 mm olacaktır. Bu fokal çarpan dar açılarda gerçekten de avantajdır. Ayrıca bu açılar portreler için de kullanılır.Hem açık diyaframlı oluşları hem de dar açılı olmaları portrelerde müthiş bir arka plan bulanıklığı sağlar.Yani makro lensi sadece makro fotoğrafçılıkta kullanırım diye düşünme.Makro fotoğraflarında Nikon 105 mm f:2,8 makro lensin keskinliği ve gerçek renk tonlarına inanamayacaksın.

Makro işini bir kademe daha yukarı taşımaya ne dersin? Evet bizce de iyinin daha iyisi mutlaka var. O zaman doğal ışığı destekleyecek dolgu olacak ya da gün ışığı olmayan mekanlarda makro fotoğraf çekebilmek için ana ışık olarak kullanacağın makro flaşları ekipman listemize eklemeliyiz. Tepe flaşları uzakları aydınlatmak için üretilirler.Makro flaşlar ise en yakını aydınlatacak gibi makinenin de TLL ölçüm sistemin ile entegre çalışacak şekilde üretilirler.Böylece tam güç patlatsan bile makine ayarların ile macro flaşların yumuşak ışık vermelerini sağlarsın.

Madem seviyeyi yukarı çıkaralım dedik.O halde listemizin başına da makro fotoğraflarının renk zenginliğini ve alan derinliğini en üst düzeye çıkaracak olan full frame makineleri ekleyerek üst seviye makro fotoğrafçılık ekipman listelerimizi hazırlayalım.

Canon Pro Seviye Makro fotoğraf Seti

Canon ile daha profesyonel makro fotoğrafçılık yapman için tavsiye ettiğimiz bu ekipmanlar gerçekten de seni en üst düzeye çıkaracaktır. Fotoğraf makinenin fullframe olması renklerin zenginliğinive tonlarını arttırdığı gibi çalışacağın makro lens ile tam uyumlu yani 100mm açıyla crop faktörü olmadan çalışmanı sağlayacaktır.Tabi bu oranda da görüntünün keskinliği ve netliği artacaktır.Netlik demişken böyle bir fullframe Canon body'e geçiş yaptıysan Makro fotoğraflarında görüntü kaliteni katlayarak arttıracak Canon lens çeşitleri içerisinde en üst kalite sunan L serisi Canon Lensler 'den EF 100mm F/2.8L IS USM macro objektife geçmen gerekir. Unutma ki her body'nin kaldırabileceği ve tam hakkını verebileceği bir lens vardır.Örneğin böyle bir macro lensi giriş seviyesi bir Canon Fotoğraf makinesine bağlamak çok mantıklı değildir.Hem Body lensin hakkını tam veremez.Hem de gövde küçük olduğundan ağırlıktan kaynaklanan teknik sorunlara yol açar.İşte bu tabloları fotoğrafium uzmanları bu çerçevede değerlendirerek hazırlıyor.Bize güven.

Gelelim Macro flaşımıza.Makro fotoğrafçılıkda tüm fotoğraf dallarında olduğu gibi fotoğrafın atmosferini belirleyen ve oluşturan şey aydınlatmadır.Gün ışığında güneş tepede bile olsa o çıtır çıtır net ,hayranlık uyandıran makro çiçek,böcek fotoğraflarının sırrı Macro Twin Flaşlardır. Adı üzerinde iki macro flaşın bir halka vasıtasıyla lensin önüne takılıp Flaş kızağına konumlanan kumanada ile de birbirine eş değer patlayan gelişmiş bir flaş sistemidir.Böylelikle ışığın en az olduğu yerlerde bile f:32 gibi en kısık diyafram değerleri ile çalışma imkanına sahip olursun.

Nikon Pro Seviye Makro Fotoğrafçılık Seti

Evet Nikon severler için hazırladığımız makro fotoğrafçılık seti de Nikon Full frame body ile başlıyor elbette.Bunun nedenini anlattık.Tabi buna yakışacak lens de Nikonun geliştirdiği IF ve ED kaplama elementleri ile donatılmış olan en üst düzey makro lensi Nikon 105mm F/2.8G VR IF-ED Micro Lens'tir. Nikon Makro fotoğrafçılık için kullanılan lenslerine özel olarak micro tabirini kullanır.Burda bir kafa karışıklığı olmasın aynı mantıkla üretilirler ancak bazı özel teknik farkları vurgulamak için micro ismini kullandığını söyleyebiliriz.Bu farklardan en önemlisi de makro objektifte büyütme oranı olan 1/1 reprodüksiyon oranıdır. Eğer Nikon uyumlu bir makro lens arayışında olursan da sana tavsiyemiz Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS Lens'dir. Ancak seçtiğimiz nikon fotoğraf makinelerinin hakkını bu lensler verebilir. Nikonun makro flaşı R1C1 flaşı da en üst düzey makro fotoğraf üretilmesinin en önemli ayağıdır. Twin flaşlar konuya iki yandan eşit konumlandırılarak üçboyut hissinin arttığı fotoğraflar oluştururken önlerine takılan difüzörler ile oldukca yumuşak ve gerçekci aydınlatmayı sağlar.Makro doğa,çiçek v.s fotoğraflarının dışında Diş hekimliği ve estetik alanda medikal fotoğrafçılıkta da en çok kullanılan Nikon Fotoğraf makinesi ve Nikon Makro flaşı bunlardır.

Peki şimdiye kadar hep dar açı makro fotoğraflardan bahsettik.Ama bir de geniş açı makro fotoğrafları var ki onlar da bambaşka.Evet anladın madem bambaşka o zaman makine olmasa da lens değişik olacak. Geniş açılı Makro fotoğraflar ,arkada ve çevrede bulunan manzaralarında fotoğrafa dahil edilebildiği çok güzel bir makro fotoğrafçılık türüdür.

Böyle bir geniş açı makro çalışması için tabi ki Laowa ultra geniş açılı makro lenslere ihtiyacınız olacaktır.Eskiden makro fotoğraf deyince sadece çiçeğin ve kelebeğin olduğu dar kadrajlı fotoğraflar akla gelirdi.Ancak Laowa bu algıyı kırmışa benziyor. Tabi manzara fotoğrafçılığı için sağladıkları ultra geniş açı da Extrası oluyor. Madem öyle o zaman biz de tavsiye listemize bir aynasız fotoğraf makinesi ve geniş açı makro lens ekleyelim.

  • Aynasız Full frame: Sony A7c Body Aynasız Fotoğraf Makinesi
  • Geniş Açı Makro Lens: Laowa 15mm F/4 Wide Angle Macro(Sony FE Uyumlu)
  • Tripod:Manfrotto MKBFRLA-BH BEFREE Advanced Lever Alpha

Canon ve Nikon markalarının makro flaşları olduğu gibi Sony ve Olympus markalarının da makro flaşları bulunur elbette. Yine de tüm markalara uyumlu olarak makro flaş üreticisi olan Godox, Meike , Emobilitz gibi markaların twin ve ring tipindeki makro flaşlarını da tercih edebilirsiniz.Bu flaşlar daha ekonomik olmalarının yanısıra uygun lenslerle ve gerektiği gibi kullanılırlarsa en güzel makro fotoğraf aydınlatmasını sağlayabilirler. Tüm bu konularla ilgili ve 2021 yılında en çok satılan fotoğraf makinesi ve lenslerini baz alarak hazırladığımız makro fotoğrafçılık setlerimizle ilgili görüşmek istersen uzmanlarımıza sorabilirsin.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.