Manzara Fotoğrafçılığı

10 Eylül 2021

Manzara Fotoğrafçılığı ve Manzara Çekimleri İçin En Uygun Fotoğraf Makineleri

Manzara fotoğrafçılığı, fotoğrafçılık türleri içerisinde kapsamı en geniş olanıdır aslında. Çünkü gün batımından, gece uzun pozlamayla yapılan yıldız izi fotoğraflarına,çiçek tarlalarından, şelalede tül etkisi fotoğraflamaya ve şehir ve dağ manzaralarına kadar çoğu fotoğraf tekniği hep bu tür içerisinde yeralır.Durum böyle olunca gerekli fotoğraf makinesi ve lensleri , tripod, kablolu uzaktan kumanda gibi birçok aksesuar devreye girer. Biz aşağıda hangi manzara fotoğrafını hangi ekipmanlarla çekeceğini sana anlatacağız.Öncelikle fotoğraf makinesi seçimiyle başlayalım.Fotoğrafçılık hobin yeni başlamışsa mutlaka bir manzara fotoğrafını görüp ben de buna benzer bir fotoğraf çekmek istiyorum diye düşünmüşsündür. İlk etapta tabi ki deneyimli fotoğrafçılar gibi bir fotoğraf çekmek mümkün olmayabilir.Ama hedefini iyi belirlersen ilk alacağın makine ile de hayalindeki fotoğraflara rahatlıkla ulaşabilirsin.

Yeni başlayanlar için en uygun fotoğraf makineleri, DSLR ya da aynasız fotoğraf makinelerinin giriş seviyesi olacaktır. Aşağıda senin için giriş seviyesinde manzara fotoğrafları için fotoğraf makinesi ve başlangıç için ideal olacak lens ve buna uygun aksesuar tavsiyelerimiz var

En İyi Giriş Seviye DSLR ve Aynasız Fotoğraf Makineleri

Daha büyük ve değişebilen lensli DSLR fotoğraf makineleri profesyonel seviyede fotoğraf çekmenize olanak tanır. Bu tipteki makineler bas-çek makinelerden daha büyük sensöre sahiptir. Fotoğraflar çok daha fazla renk derinliğine ve detaya sahiptir. Ayrıca bas-çek fotoğraf makinelerden farklı olarak enstantane, ISO, diyafram, beyaz ayarı gibi hemen hemen bütün ayarları manuel olarak siz ayarlayabilirsiniz.


Canon Giriş seviyesi D SLR Fotoğraf makineleri ebad olarak aynasız kamera ebadlarına yakındır.Üzerlerinde gelen 18-55 mm lensler genel kompozisyonlar için uygun olsa da daha etkileyici manzara fotoğrafları için mutlaka bir canon 10-18mm lens edinmenizi öneririz.Çünkü açın ne kadar geniş olursa karşındaki manzaranın görkemi artar.Ayrıca yakındaki nesneler daha büyük arkadakiler küçük gözükeceğinden perspektif öğesi ile profesyonel fotoğrafçılar gibi manzara fotoğrafları çekebilirsin. Bu ekipmanı taşıyacak standart bir omuz çantası işini görecektir.Ancak bir iki lens daha düşünürsen çantanı sırt çantasına çevirebilirsin.Makine ve lenslerin için tabloda önerdiğimiz kapasiteki tripodlar yeterlidir.Hem taşıma kolaylığı vardır hem de güvenlidirler.Gelelim filtre işine.Manzara fotoğrafçılığının olmazsa olmazı Circular Polarize ve Neaturel Densty yani ND filtrelerdir.10-18mm ye uygun olarak 67 mm çapındaki kaliteli CPL filtre o gördüğün bulutlu gökyüzü fotoğrafları için lazım.Gökyüzünün koyu mavi ve bulutların vurgulu olduğu manzara fotoğrafları ancak CPL filtre ile mümkündür. Variable ,değişken stop ayarlı ND filtrelerle de uzun pozlamalarında rahat edeceksin.

Nikon Giriş seviyesi manzara fotoğraçılığı seti:

Nikon Giriş seviyesi D SLR fotoğraf makineleri de oldukca küçük ebadlarda üretilmektedir. Standart lensleriyle beraber geniş açılı 10-20mm ya da Laowa 10-18mm nikon uyumlu gibi bir ultra geniş açı lens gerçekten fotoğraflarını bir adım öne taşımaya yetecektir.

Böyle bir manzara fotoğrafı için tripod ve ND filtre kullanmak gerekir.Çünkü bu manzaralar ancak 1/2 sn ya da daha altında bir enstantene değeriyle yani uzun pozlamayla çekilebilir.

Sony Giriş seviyesi manzara fotoğraçılığı seti:

Aynasız fotoğraf makineleri, manzara için uygun fotoğraf makineleridir . Tamamen dijital olarak üretilen bu kompakt makinelerde DSLR’ın dahili ayna sisteminden vazgeçilmiş. Bunun yerine ışık merceğin içinden direk sensöre geçiş yapıyor. Bu yapı sayesinde aynasız fotoğraf makineleri küçük bir gövdenin içine büyük bir sensörü sığdırabiliyor. Manzara fotoğrafçıları için aynasız fotoğraf makineleri oldukça merak uyandırıyor. Sony şimdilik bayrağı elinde tutsa da Olympus ve Fujifilm gibi markalar da ciddi bir rekabet içerisinde. İyi bir aynasız fotoğraf makinesinin, geniş açı bir lens ve diğer aksesuarlarla birlikte DSLR’lardan daha pahalı olabileceğini belirtelim. Bununla beraber, hep aynı şeylerden de sıkılmıştık ve çoğu manzara fotoğrafçısı aynasıza şimdiden geçti bile.

  • Artılar:Hafiflik, kolay kullanımı, olağanüstü fotoğraf kalitesi
  • Eksiler:Lensler pahalı olabilir. (özellikler geniş açı lensler)
  • Aklınızda Bulunsun:Sony, Olympus, Fujifilm, ve yeni hamleleriyle Canon ve Nikon da aynasız dünyasının önde gelen markaları.

Olympus Giriş seviyesi manzara fotoğraçılığı seti:

Biraz daha bütçeyi arttırıp orta seviyeye geçmek istiyorum dersen biz de başka ekipman tavsiyelerimizi devreye sokarız.Orta ve üst segment ile tabi ki tüm fotoğrafların gibi manzara fotoğraflarında farklılaşıcaktır.Bunun en önemli nedeni artık daha büyük sensör kullanan makinelere geçecek olmandır.Full frame makinelerde renk zenginliği gözle görünür seviyede artar. Özellikle üst segment aynasız fotoğraf makinelerinde Raw format çalıştığında sıkıştırılmamış 16 bit renk derinliğinde fotoğraflar elde etmen mümkünüdür. Peki bu ne demek? 16 milyon renk kaydediyorsun demek. Bu da yeşilin çok değişik tonlarını fotoğrafına aktarman,çok görkemli gün batımı ve alacakaranlık kızıllıkları demek. Tam da hayran olduğun fotoğraflar yani. O zaman değişik markaların daha üst seviye manzara fotoğrafçılık set tavsiyelerimizi incelemeye başlayabilirsin.

Canon pro seviye Manzara fotoğrafçılığı seti:

Canon Fullframe aynasız fotoğraf makineleri manzara fotoğraflarını profesyonel seviyeye çıkarman için idealdir.Tabi fullframe bir gövde ile onun hakkını verecek lensler kullanılması gerekir.Tablomuzda gördüğün standart lens ve geniş açılı lens manzaralar için yeterli olacaktır.Ama şunu da unutmamak lazım sabit açılı prime lensler her zaman daha kalitelidir.Aynı zamanda da diyafram açıklıklıkları daha fazladır.Bunun için özellikle gece çekimleri için manzara fotoğrafçılığı için Canon geniş açılı prime lensleri de mutlaka incelemelisin.

Manzara fotoğrafçılığının en rağbet gören türü kuşkusuz yıldız izi pozlamalarıdır. Çok uzun süre 30 dk hatta daha uzun pozlamalar yapılarak çekilen bu fotoğraflarda Fullframe bir aynasız makinesinin renk algılama ve dinamik alan kontrolü gerekir.Ayrıca sağlam bir tripod ve bir timer uzaktan kumanda gerecektir. Yine uzun pozlamaların olmazsa olmazı tabi ki ışıkların aşırı parlamasını engelleyecek filtre seti bu konuda kalitesi isbatlanmış Haida M10 Profesyonel filtre kiti dünyaca ünlü birçok manzara fotoğrafçısının tercihidir. Kit içerisinde hem Uzun pozlamalar için kullanılması zorunlu olan ND filtreler hem de gökyüzüne ve bulutlara mükemmel çarpıcılık katacak multi kaplamalı CPL filtrelbulunur.

Sony pro seviye Manzara fotoğrafçılığı seti:

İşte sana en iyi manzara fotoğraflarını çekebilmen için ekipman tavsiyelerimizi sıraladık.İster giriş seviyesinde ol istersen deneyimli bir fotoğrafçı ol. Fotoğraf teknolojileri her geçen gün değişiyor.Bu sebeble rehber sayfalarımızı bu değişimler çerçevesinde sürekli güncelliyoruz. Eğer manzara fotoğrafçılığı yapmak istiyorsan bize kulak vermen seni her segmentte bir adım öne geçirecektir. Şimdi biraz da manzara fotoğrafçılığı için ipuçları verelim.

En iyi Manzara fotoğrafları için ipuçları

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Manzara fotoğrafçılığı , seyahat etmeyi gerektiren bir fotoğrafçılık türüdür.En iyi manzaraları yakalayıp fotoğraflamak için değişik coğrafyaları gezmek en doğru yoldur.Ama hemen korkma.Çünkü bulunduğun bölgeye yakın yerlerde bile seni bekleyen manzaralar mutlaka var. Yeterki sen makineni alıp fotoğrafa çık.Evet fotoğrafa çık dedik.Çünkü gezerken fotoğraf çekmek başka birşey.Fotoğraf çekmek için yola çıkmak başka birşeydir.Manzara fotoğrafçılığı odaklanmayı ve planlamayı gerektiren de bir fotoğrafçılık dalıdır.Işığı ,havayı kontrol etmek önemlidir. Yolculuğa çıkacağın yerde kar yağışı var mı? Ya da bahar ayı ise hangi çiçekler nerde yoğun bulunur? Bol Yıldızlı bir gökyüzünü hangi bölgede bulurum diye ön araştırmanı mutlaka yapmalısın.Ekipmanını da zaten beraber tamamladık. Önemli konulardan biri de varacağın yere saat kaçta varabilirsin? Hemen manzara fotoğrafı çekmeye başlamak için en iyi saatler gündoğumu ve tabi günbatımı saatleridir.Bu saatlerde manzara önünde hazır olursan kafanda kurguladığın her kareyi çekmek için bolca vaktin olur. Gideceğin yerde bir şelale ya da deniz varsa mutlaka öncelikle karşına tripotunu kurup makinene geniş açılı lensini takıp lensin önüne de 3 stop ND filterni takmalısın. Güneş henüz aşağı inmeye başladığı bir saatte de olsan suda tül etkisini yakalamak için en az 1/8 sn gibi bir enstantede çalışmalısın.Çalışma modun S/Tv yani enstantene öncelikli makine modunda olsun ki diyaframı makinen kendi bulsun. Tebrikler su fotoğrafını başarıyla çektin.Gün batımına hala vakit var o halde biraz etrafındaki dağlara odaklan.Bunun için çok geniş açıya ihtiyacın yok.Makinenine kit lensini takabilirsin ama Circular polarize filtreni takmayı ihmal etme çünkü gökyüzünü etkili kılacak.Bu fotoğrafında ise diyafram önceliğini kullanıp diyaframını f:8/11 arası yaparsan netliğin üst düzey olur. Ardından gün batımındaki kızılları da aynı kombinasyonla çekebilirsin.Ama tripod kullanmaktan vazgeçme ki ufuk çizgin doğru olsun. Gün battı biraz dinlenip çektiklerini kontrol edebilirsin. Ama yıldızlar gözükmeye başladıysa artık yıldız izi pozlaması için hazırlan. Makinene yine geniş açı lensini ve ND filtreni bağla. Yine timerlı uzaktan kumandanı makinene bağlayıp Manuel moda geçmelisin.Enstaneteni bulb değerine getir.Çünkü artık zamanlayıcını kumandadan 30 dk ya getirip pozlama yapacaksın.Yıldızları döndürmek istersen de bu süreyi 45 dk ya kadar çıkarabilirsin.

Tüm fotoğrafçılık türlerinde olduğu gibi manzara fotoğraf tekniklerini kolay ve anlaşılır biçimde öğrenmek istersen fotografium tv'nin size özel hazırladığı eğitim ve ürün inceleme videoları seni bekliyor.Hemen abone ol ve öğrenmeye başla.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnNaDTezmCoZeBRMB9QBzkO0PEbdhGYzE
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.